Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bůček na sečuánském a růžovém pepři & karamel

Takhle připravený bůček nakrájený na tenké plátky je ideální do obložených baget na vietnamský způsob.

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H
Pečení 2:00
Maso

Ingredience

    • 5 hřebíčků
    • 2 hvězdičky badyánu
    • 1 svitek skořice, rozlámaný na kousky
    • 1 lžička sečuánského pepře
    • 1 lžička růžového pepře
    • 2 celé sušené chilli papričky
    • 1 lžička vločkové mořské soli + 2 lžíce + k podávání
    • 1 lžička mletého koření pěti vůní
    • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
    • 1,5kg vepřového bůčku bez kosti, ale s kůží (tu nařízněte do mřížky)
    • 1 lžíce rostlinného oleje

    NA KARAMELOVOU OMÁČKU

    • 180g co nejtmavšího třtinového cukru
    • 125ml balzamikového octa
    • 2 lžíce limetové šťávy 

Příprava jídla

1 Přísady až po 1 lžičku vločkové mořské soli vložte do pánvičky na středním ohni. Za občasného míchání opékejte asi 5 minut, aby se všechno rozvonělo. Pak ve vhodném přístroji semelte či v hmoždíři utlučte spolu s mletým kořením pěti vůní a zázvorem nahrubo. Odložte si 1 lžíci směsi stranou.

2 Troubu předehřejte na 160°C. Maso potřete olejem a pak do něj vmasírujte 2 lžíce vločkové mořské soli. Bůček položte kůží dolů na plech. Do masa vetřete směs koření (kromě odložené lžíce). Hodinu pečte, pak zvyšte teplotu v troubě na 180°C, maso obraťte a pečte další hodinu, aby kůže byla křupavá a zezlátla. Nechte 10 minut chladnout a pak nakrájejte na kostky.

3 Zatímco se maso peče, připravte karamelovou omáčku. Cukr s octem rozehřejte v rendlíčku na silném ohni. Přiveďte k varu a vařte 6 minut, aby vznikl sirup. Odstavte a vmíchejte limetovou šťávu.

4 Do odložené kořenicí směsi přidejte trochu soli. Maso pokropte karamelovou omáčkou, posypte osolenou kořenicí směsí a podávejte. 

NĚCO NAVÍC

Chcete-li ochucení pokrmu posunout ještě blíže k Asii, použijte namísto balzamikového černý rýžový ocet a třtinový cukr nahraďte kokosovým nebo nastrouhaným palmovým. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slaný vanilkový pudink a ananasovým salátem

Krevety s uzenou solí

Kuře se sečuánským pepřem a solí

Prasečinka aneb bůček v hlavní roli

Přidat komentář