Bulharský šopský salát je zajímavá obdoba klasického receptu, který se u nás zabydlel. Je oblíbený v restauracích, ale můžete si ho připravit i doma. Stačí čerstvá zelenina a dobrý balkánský sýr.
Suroviny
rajče
2
ks
okurka
1
ks
cibule
2
ks
petržel
menší
olivy zelené
5
ks
balkánský sýr
150
g
např. Classic - kaufland
sůl
2
ocet
1
PL
olivový olej
1
PL
Postup
1
Nakrájejte červenou cibuli na tenké měsíčky a promačkejte je v ruce s trochou soli ve velké míse. Nakrájejte rajčata a okurky na kostky a přidejte je k cibuli.
2
Opečte papriky (třeba na grilu, nebo na suché pánvi), oloupejte slupku, případně použijte hotové sterilizované pečené papriky ze skla (koupíte v hypermarketu), nakrájejte na čtverečky a přidejte je do salátu spolu s celými olivami. Salát zamíchejte, posolte dle chuti, zalijte dresinkem z octa a olivového oleje.
3
Rozdrobte sýr nad zeleninou, posypte nasekanou petrželkou, přidejte jednu olivu navrch jako ozdobu a podávejte.