Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Burgery plněné čedarem & se zelným salátkem a smaženou šalotkou

„Nemůžu si pomoct, ale významné dny si žádají maso!“ říká redaktorka Stáňa Moravcová ml.

Vydání: 2017/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 5-6 miniburgerů
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení
PT5M
Opékání 0:05
Maso

Ingredience

    • 300 g špičatého zelí nebo bílého hlávkového zelí, nakrájeného na co nejtenčí nudličky
    • vločková mořská sůl
    • 125 ml jablečného octa
    • 1/2 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžíce žlutého hořčičného semínka
    • rostlinný olej na smažení
    • 4 velké šalotky, nakrájené na tenká kolečka a rozdělené na kroužky
    • 1 lžíce hladké nebo rýžové mouky
    • 400–500 g hovězího zadního nebo krku či jiného vhodného masa s 15–20% tuku
    • 1/2 lžičky mleté sušené cibule (cibulového prášku)
    • 1/2 lžičky mletého sušeného česneku (česnekového prášku)
    • 1/2 lžičky mleté sladké uzené papriky
    • 1/2 lžíce worcesterské omáčky
    • čerstvě mletý pepř
    • 100 g výrazného čedaru, ementálu nebo gruyèru, nastrouhaného
    • 5–6 miniburgerových žemlí, rozpůlených a opečených
    • trocha majonézy
    • 3 hrsti rukoly

Příprava jídla

1 V míse promněte či potlučte zelí s 1 lžící vločkové soli, aby změklo a pustilo šťávu, trvá to asi 5 minut. Pak zelí sceďte a propláchněte. Mísu vytřete. Nalijte do ní ocet a 125 ml vody, nasypte cukr, hořčičné semínko a 1/2 lžíce vločkové mořské soli. Vsypte zelí, ponořte ho a zatižte talířkem, aby zůstalo potopené. Nechte 2 hodiny stát při pokojové teplotě.

2 Mezitím rozehřejte v rendlíku cca 3 cm vrstvu oleje na 160°C (kostička světlého pečiva zlátne déle než půl minuty). V misce promíchejte šalotku s moukou, aby se rovnoměrně obalila. Přebytečnou mouku oklepejte a obalenou šalotku osmažte dozlatova, asi 7 minut. Pomocí děrované sběračky vyberte na vrstvu papírových utěrek položenou na talíři. Osolte vločkovou solí. Olej uchovejte.

3 Mleté maso promíchejte s kořením, worcesterem a po 1 rovné lžičce vločkové mořské soli a čerstvě mletého pepře. Jemně prohněťte, aby se vše promísilo. Pak ochucené maso rozdělte a vytvarujte z něj 10 nebo 12 placiček o průměru obdobném jako burgerové žemle. Doprostřed poloviny placiček dejte vrstvu sýra, přiklopte zbývajícími masovými placičkami a přitiskněte a zahlaďte okraje tak, aby byly uzavřené.

4 Rozehřejte grilovací pánev nebo ploténku, popřípadě pánev s těžkým dnem. Burgery potřete trochou oleje od smažení šalotek a na mírném ohni opékejte 2 minuty z jedné strany dohněda, pak burgery obraťte, zakryjte je velkou ohnivzdornou mísou nebo poklopem vytvarovaným z alobalu a dopékejte na medium a tak, aby se sýr uvnitř roztekl – ještě cca 2 minuty.

5 Spodní díly žemlí potřete na řezu majonézou, obložte rukolou, na ni posaďte maso, na ně dejte část okapaného zelí (případný zbytek vydrží 4 dny v chladničce) a poklaďte smaženou šalotkou, přiklopte a podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rýžovo-květáková burrito miska

Rebarborovo-jahodová zmrzlina v sušence

Izraelská hamshuka

Flatbread s ostrou pomazánkou a lososem

Salát à la ceviche z nakládaných ryb

Vepřové kotletky se slaninovými ředkvičkami

Grepovo-růžový cheesecake

Přidat komentář