Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bylinkové pečené kuře s bramborami

Máslová směs pod kůží udrží kuřecí prsíčka pěkně šťavnatá.

Vydání: 2016/5
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H20M
Pečení 1:20
Kuře

Ingredience

    • 1 kuře (cca 1,6kg)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 snítky šalvěje
    • 3 snítky rozmarýnu
    • 1 biocitron, přepůlený
    • 800g drobných brambor s pěknou slupkou
    • 375ml suchého bílého vína
    • sáček polníčku k podávání 

    NA BYLINKOVÉ MÁSLO 

    • 50g másla, změklého + další na potření
    • 1 šalotka, oloupaná a nakrájená nahrubo
    • 1 lžíce bazalkových lístků
    • 1 lžíce lístků hladkolisté petrželky
    • 2 lžičky strouhané citronové kůry

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Přísady na bylinkové máslo smíchejte a nasekejte pomocí tyčového mixéru, osolte i opepřete a odložte.

2 Prsty opatrně uvolněte kůži na prsíčkách kuřete a napěchujte připravené bylinkové máslo do vzniklého prostoru. Do břišní dutiny dejte 1 snítku šalvěje, 1 snítku rozmarýnu a půlku citronu. Pak svažte stehna k sobě.

3 Kuře potřete dalším máslem, osolte, opepřete a položte do pekáče prsíčky nahoru. Navrch položte snítku šalvěje. Kolem rozložte brambory, zbylou půlku citronu a zbylé bylinky, podlijte vínem a pečte zhruba 1 hodinu 20 minut, až bude kuře propečené a zlatavé a brambory hotové. Podávejte se salátem z polníčku.

NĚCO NAVÍC

Máslo můžete ochutit bylinkami podle vlastní fantazie. Místo másla lze dát příště mascarpone. Výbornou přísadou je i strouhaný parmazán nebo nadrobno nasekaná sušená slanina. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Česnekové kuře s rukolovou zálivkou

Pečené jarní kuřátko s estragonem a citronem

Portugalské paprikové kuře

Lepkavé kuře se sójovou omáčkou a zázvorem

28x pečené kuře

Přidat komentář