Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chai dort s kořeněným cukrem

Nejvoňavější dort na světě! 

Vydání: 2017/1
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Dort

Ingredience

    • máslo na vymazání formy
    • 3 vejce
    • 160g krupicového cukru
    • 100g hladké mouky
    • 125ml mléka
    • 2 lžičky směsi chai
    • 1/4 lžičky mletého kardamomu
    • 1/2 lžičky mletého zázvoru
    • 1/2 lžičky mleté skořice

    NA DOKONČENÍ

    • 500ml smetany ke šlehání
    • 80g moučkového cukru (nebo podle chuti)
    • 1/4 lžičky směsi chai
    • 1/4 lžičky mleté skořice 

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 20cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.

2 Do mísy robotu dejte vejce a cukr a šlehejte na vysoké obrátky 10 minut, až bude vše našlehané do světlé pěny. Mouku 3x prosejte přes jemné síto.

3 Do menšího rendlíku vlijte mléko a přidejte 2 lžičky směsi chai a koření. Pozvolna zahřejte k bodu varu. Odstavte. Za neustálého šlehání přilévejte tenkým pramínkem ochucené mléko do vaječné pěny. Asi polovinu prosáté mouky nasypte ke směsi v míse robotu a pomocí stěrky opatrně zapracujte. Stejně opatrně zapracujte zbytek mouky.

4 Těsto vlijte do připravené formy a pečte 20 minut, nebo dokud při doteku nepruží a neodděluje se od stran formy. Vyndejte z trouby, vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce, přikryté utěrkou. Poté vodorovně prokrojte.

Smetanu a 50g moučkového cukru na dokončení vyšlehejte dotuha. Spodní část korpusu potřete polovinou šlehačky a přiklopte vrchní částí korpusu. Potřete zbytkem šlehačky. V mističce smíchejte zbytek moučkového cukru, směs chai a skořici a výslednou směsí poprašte povrch dortu. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Směs chai

Čokoládové chai vafle & čokoládový chai sirup s medem

Mramorová chai bábovka s javorovým sirupem

Máslový nákyp z filo těsta s chai sirupem s whisky

Přidat komentář