Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chili con carne s domácími pečenými fazolemi

Z vlastní zkušenosti doporučujeme vyhnout se příliš drobným fazolím cannellini, které se snadno rozvaří. Můžete použít i 200 g suchých fazolí, ty ale nezapomeňte namočit 8 hodin předem.

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT1H
Vaření 1:00
Maso

Ingredience

    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 1 mrkev, nakrájená na drobné kostičky
    • 1 řapík celeru, nakrájený na drobné kostičky
    • 150 ml zeleninového vývaru
    • 400 g konzerva loupaných rajčat
    • 2 bobkové listy
    • 1 lžíce sójové omáčky
    • 1 lžička melasy
    • 1/2 lžičky uzené mleté papriky
    • na špičku nože mletého hřebíčku
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2x 400g konzerva bílých fazolí haricot, slitých a okapaných

    NA CHILI CON CARNE

    • 1,5 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 cibule, nasekaná najemno
    • 1 stroužek česneku, nasekaný nahrubo
    • 1 červená paprika, zbavená semen a nakrájená na proužky
    • 1–3 lžičky chilli vloček, podle chuti
    • 1 lžička mletého římského kmínu
    • 1 lžička mletého koriandru
    • 500 g hovězího mletého masa
    • 400 g pečených fazolí z předchozího receptu
    • 400 g konzerva loupaných rajčat
    • lístky koriandru, hustý bílý jogurt a vařená rýže k podávání

Příprava jídla

1 Ve větším hrnci rozehřejte olej, přidejte zeleninu a na pomalém plameni opékejte 10 minut, aby zelenina změkla. Ke konci vaření zvyšte trochu teplotu, aby zelenina začala lehce karamelizovat. Pak vlijte vývar, přidejte konzervovaná rajčata, bobkové listy, sójovou omáčku, melasu, mletou papriku a mletý hřebíček. Osolte a opepřete a nechte půl hodiny probublávat mírným varem, omáčka by měla zhoustnout.

2 Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, přidejte fazole a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 160°C, aby se chutě prolnuly.

3 Na chili con carne rozehřejte ve velké pánvi olej, přidejte cibuli, česnek a papriku a opékejte asi 3 minuty. Přidejte chilli vločky, římský kmín a koriandr a opékejte další 2 minuty. Do pánve dejte mleté maso a opékejte, dokud se všechna tekutina z masa nevypaří a maso nezačne hnědnout – trvá to 7–10 minut. Přidejte rajčata z konzervy, plechovku pak naplňte do poloviny vodou a vodu přilijte k rajčatům. Zamíchejte a bez pokličky vařte 10 minut. Potom přidejte fazole a vařte na středním plameni dalších 15 minut. Pokud by se tekutina vypařovala příliš rychle, přilijte trošku vody. Dochuťte solí a pepřem a podávejte posypané lístky koriandru, s rýží a s troškou hustého bílého jogurtu. 

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE ZAMRAZIT?
Fazole nechte úplně vychladnout a teprve pak dejte do mrazáku.

JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Ideální je rozmrazit fazole přes noc v lednici.

Jen tak
Rozmrazené fazole ohřejte a dejte si je s troškou červeného vinného octa na opečeném toustu. Před podáváním je ozdobte petrželkou a hoblinkami parmazánu.

Zapečené s chorizem a tortillami
Opečte chorizo, až pustí tuk. Na tuku pak opečte nasekanou cibuli a drcený stroužek česneku. Prohřejte fazole. Přesuňte vše do zapékací misky. Tortilly natrhejte na kusy, vložte na fazole a zasypejte 60 g strouhaného čedaru. Pečte 10 minut v troubě na 200°C.

V pečené bramboře
Velké brambory vydrhněte a dejte na 1–1,5 hodiny péct do trouby vyhřáté na 200°C. Upečené brambory podélně rozřízněte a naplňte fazolemi, přidejte trochu zakysané smetany a ozdobte pažitkou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vývar s masovými kuličkami

Šišky se zelím a slaninou

Ratatouille na toustech

Kuře v krémové omáčce

Oběd pro ostré hochy i děvčata

Přidat komentář