Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chlodnik

Studená polévka pochází původně z Litvy a zdomácněla také v Polsku, kde se zpravidla připravuje z čerstvě uvařené řepy. Verze ze sterilované řepy šetří čas a řeší i ochucení, díky láku je polévka sladkokyselá právě tak akorát. Čím je chlodnik studenější, tím lepší – klidně jej připravte předem, v lednici vděčně počká do doby podávání.

Vydání: 2018/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Polévka

Ingredience

    • 120 g zakysané smetany
    • 400 ml kefíru
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 salátová okurka, omytá a nakrájená na drobné kostičky
    • 1 malá sklenice sterilované červené řepy nakrájené na malé kostičky i s lákem (330 g)
    • pár snítek kopru, nasekaných
    • malý svazek ředkviček, nakrájených na co nejtenčí plátky

Příprava jídla

1 Ve velké míse dobře rozmíchejte zakysanou smetanu s kefírem. Podle chuti osolte a opepřete. Přidejte okurku na kostičky (pokud chcete, můžete ji i oloupat) a červenou řepu. Společně promíchejte a dejte vychladit aspoň na 20 minut do lednice. Podávejte s nasekaným koprem a plátky ředkviček.

NĚCO NAVÍC
Pokud spěcháte, můžete polévku rychle vychladit přidáním pár kostek ledu. Chuťově ostřejší chlodnik vytvoříte, když s kefírem a smetanou rozmícháte i prolisovaný stroužek česneku. Pokud chcete, aby byl chlodnik sytější, přidejte na závěr do polévky nakrájené nebo nasekané vejce uvařené natvrdo.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Treska s mandlovou gremolatou

Kuře po myslivecku s těstovinami

Pljeskavica v chlebu pita

Rizoto s hráškovým pestem

Přidat komentář