Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čočková polévka s párkem

Spousta muziky za málo peněz – tahle polévka je úplně jednoduchá, vystačí s minimem obyčejných surovin, ale na focení se po ní jen zaprášilo. Snad proto, že právě takové se jedly v dobách našeho dětství.

Vydání: 2018/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
+ namáčení
PT45M
Vaření 0:45
Polévka

Ingredience

    • 300 g obyčejné hnědé nebo zelené čočky, propláchnuté a předem namočené do studené vody (stačí na 2 hodiny)
    • 1,25 litru zeleninového nebo drůbežího vývaru
    • 2 snítky tymiánu na vaření čočky + čerstvý na ozdobení
    • 50 g másla
    • 1 lžíce hladké mouky
    • sůl a mletý pepř
    • 1 jemný párek (výběr podle chuti), nakrájený na kolečka a opečený

Příprava jídla

1 Namočenou čočku slijte, pokud nevsákla všechnu vodu. V hrnci ji zalijte zeleninovým vývarem, přidejte tymián a na mírném ohni povařte do změknutí. Běžně to trvá asi půl hodiny, ale doba varu vždy záleží na druhu luštěnin.

2 V rendlíčku rozehřejte máslo a opečte na něm za stálého míchání mouku do bledé jíšky. Zalijte trochou studené vody, rozmíchejte na hladkou kašičku a tu přidejte k čočce. Povařte asi 15 minut, aby polévka hezky zhoustla. Pak většinu polévky odeberte, ve vyšší nádobě rozmixujte a vraťte do hrnce. Potom už jen dolaďte solí a kořením a polévku podávejte s lehce osmahnutými kolečky párku a čerstvým tymiánem podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li se vyhnout mouce, opečte místo ní na másle 1 nadrobno nakrájenou cibuli doměkka a pak pokračujte podle receptu. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Smetanová houbová omáčka

Škubánky

Přidat komentář