Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cuketová buchta

Cukety se dají schovat do báječných sladkých buchet a chlebíčků. Dodají jim vláčnost i šťavnatost a k tomu dávku vlákniny. Když je neoloupete, postarají se i o zajímavou barvu těsta.

Vydání: 2017/7
Autor:
Hodnocení:
51 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT20M
Pečení 0:20
Koláč

Ingredience

    • 250 g polohrubé mouky
    • 1/2 lžíce kypřicího prášku + špetka soli
    • 2 vejce
    • 150 g krupicového cukru
    • 60 ml rostlinného oleje neutrální chuti (slunečnicový, řepkový...)
    • 160 g neloupané cukety (do střední velikosti), nastrouhané najemno a vymačkané, aby se zbavila přebytečné vody
    • 60 ml mléka
    • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

    NA KRÉM

    • 125 ml mléka
    • 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
    • 50 g másla, nakrájeného a změklého
    • 75 g moučkového cukru
    • 125 g polotučného měkkého tvarohu v alobalu
    • 1 lžíce rumu (nejlépe bílého)

    NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU

    • 75 g kvalitní tmavé čokolády, rozlámané
    • 60 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Mouku prosejte s kypřicím práškem a špetkou soli. Vejce vyšlehejte do pěny s krupicovým cukrem, pak přilijte olej a znovu vyšlehejte. Pak do vzniklého krému přidejte prosátou mouku, vymačkané strouhané cukety a mléko. Promíchejte, aby vzniklo těsto. Nalijte ho do kulaté formy o průměru cca 24 cm vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Upečený korpus vyklopte a nechte vychladnout.

2 Na krém v troše mléka rozmíchejte pudinkový prášek. V rendlíku přiveďte k varu zbývající mléko, přidejte pudinkové mléko a 2 minuty míchejte a vařte. Odstavte, přelijte do mísy, nechte skoro vychladnout (často přitom míchejte), pak po dávkách ručním elektrickým šlehačem zašlehávejte kousky másla, moučkový cukr, tvaroh a nakonec rum.

3 Krémem potřete vychladlý korpus a uložte ho do chladničky (aby pořádně zpevnil, raději přes noc).

4 V kastrůlku na co nejmenším ohni zvolna zahřejte rozlámanou čokoládu a smetanu ke šlehání. Míchejte, až se čokoláda rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte 10 minut stát. Polevou ozdobně přelijte krém na buchtě.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z cuketových květů

Cuketové placičky s haloumi

Kuřecí stehna s cuketovou nádivkou & cuketovo-rajčatovým salátem

Lasagne s cuketami, lososem a bešamelem

Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč

Cuketové jednohubky s bazalkovým pestem

Burgery s cuketovým relishem

Přidat komentář