Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cupcaky

Pokud zavítáte do některého z vyhlášených cupcake obchodů, budete jako Alenka v říši divů. Tohle nejsou ‚jen‘ nazdobené muffiny, tohle jsou přenádherně miniaturní dortíčky! 

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 12 větších nebo 24 menších dortíků
Doba přípravy: Do 20 minut
+ zdobení
PT20M
Pečení 0:20
Dort

Ingredience

    • 240g hladké mouky
    • 200g krupicového cukru
    • 1/4 lžičky jedlé sody
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 170g másla, změklého
    • 3 bílky
    • 3 lžičky vanilkového extraktu
    • 120ml zakysané smetany
    • 120ml mléka
    • krém podle vašeho výběru (viz níže) 

    SMETANOVÝ KRÉM

    • 250ml smetany ke šlehání (33%)
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • 250g mascarpone
    • 125g lučiny
    • drcené lyofilizované maliny či jahody na posypání (nemusí být) nebo kapka červeného gelového potravinářského barviva (nemusí být)

    MALINOVÝ KRÉM

    • 1 a 1/4 hrnku mražených malin
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 220g másla, změklého
    • 400g moučkového cukru
    • 1 lžíce smetany ke šlehání (33%)
    • špetka soli  

    ČOKOLÁDOVÝ KRÉM 

    • 3 bílky
    • 165g krupicového cukru
    • špetka soli,
    • 230g másla, změklého
    • 100g hořké čokolády, rozehřáté

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170°C. V míse promíchejte mouku, cukr, jedlou sodu a kypřicí prášek. Přidejte máslo, bílky, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko. Míchejte ale jen tak, aby se vše spojilo, nepřešlehejte! Těsto rozdělte do muffinových formiček a pečte 18–20 minut. Nechte vychladnout na mřížce a pak ozdobte krémem. 

Čím cupcaky ozdobit

1. Smetanový krém

Do mísy nalijte šlehačku, přisypte krupicový cukr a ušlehejte dotuha. V jiné míse prošlehejte mascarpone s lučinou a pak do směsi opatrně zašlehejte šlehačku. Hotový krém dejte do cukrářského sáčku s libovolnou špičkou a naneste na cupcaky. Nastříkaný krém lze obsypat drcenými lyofilizovanými (mrazem sušenými) malinami či jahodami, nebo si před pečením obarvěte potravinářskou barvou (ideálně gelovou) poslední dávku těsta, upečte ji, pak rozdrobte a drobky krém obsypte.

2. Malinový krém

V menším rendlíku svařte maliny a citronovou šťávu tak, aby směs hustotou připomínala džem. Odstavte z plotny, propasírujte a nechte zcela vychladnout. V míse prošlehejte máslo (pokud máte robot, použijte pádlo). Přilijte maliny a šlehejte, až se vše spojí. Postupně přisypávejte a zašlehávejte moučkový cukr, nakonec zašlehejte smetanu a špetku soli a šlehejte při vysokých obrátkách do hladkého krému. Na zdobení využijete hladké nebo řezané špičky (trubičky). Krém můžete stříkat od středu i od krajů, držet se můžete nízko nebo na cupcaku vytvořit vysokou čepici.

3. Čokoládový krém

Do mísy na šlehání dejte bílky a vložte ji do vodní lázně. Přisypte krupicový cukr a špetku soli, míchejte, až se cukr rozpustí. Pozor, aby bílky neprošly varem! Mísu odstavte a bílky s cukrem vyšlehejte do hladkého sněhu. Šleháte-li v robotu, vyměňte metlu za pádlo a za stálého míchání postupně vmíchejte změklé máslo a pak zchladlou hořkou čokoládu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Humr Newburg

New York Cheesecake

Long Island iced tea

Manhattan

Mai Tai

Reuben sendvič

reklama

Přidat komentář