Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Daňčí kýta se zelím

Daňčí maso je křehoučké a má výraznější zvěřinové aroma než maso srnčí. Upečte si daňčí kýtu, uvařte zelí a knedlíky a už nebude cesty zpět...

Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT2H30M
Pečení 2:30
Maso

Ingredience

    • 1 kg daňčí kýty 
    • 100 g bílé uzené slaniny (špeku)
    • 3 stroužky česneku, drcené
    • 4-5 jalovčinek
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 cibule, nakrájené nahrubo
    • 2 lžíce másla
    • vývar na podlévání 

    NA ZELÍ

    • 50 g anglické nebo gazdovské slaniny, nakrájené na kostičky
    • 1-2 středně velké červené cibule, nakrájené na stejně velké kostičky jako slanina
    • 1 sáček kysaného červeného zelí (slitého, ale nepropláchnutého)
    • 2 lžíce medu
    • 50 ml červeného vína (volte raději ovocnější a lehčí)
    • 100 ml nakládaných brusinek

    NA KNEDLÍKY

    • 8 včerejších žemlí (rohlíků), cca 400 g 
    • 30 g másla, rozpuštěného
    • 400 ml mléka
    • 2 vejce 
    • hrst nasekané hladkolisté petrželky
    • cca 4 lžíce hrubé mouky

     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170°C. Pokud koupíte kýtu s kostí, odstraňte ji. Kýtu prošpikujte a připravte na pečení - viz Něco navíc. Položte ji do pekáčku na cibuli, poklaďte máslem a zakrytou pečte 2 hodiny. Pak odklopte a dopékejte další zhruba půl hodiny dozlatova. Podle potřeby podlévejte vývarem. 

2 Na zelí opečte slaninu v silnostěnné pánvi. Vhoďte cibuli a po 2-3 minutách přimíchejte zelí. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste 5 minut na středním plameni. Přidejte med a červené víno a pokračujte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte brusinky. Po 5 minutách odstavte a nechte asi 10 minut dojít. Osolte a opepřete podle chuti.

3 Na knedlíky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla. Pak přidejte petrželku a podle potřeby mouku, jen aby těsto bylo soudržné. Z hmoty tvarujte knedlíky velikosti tenisáku.  

NĚCO NAVÍC

Špikování. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru vždy nožem otáčejte a pak ho roztáhněte prstem. Nahrubo nasekejte slaninu, přidejte česnek a drcený jalovec. Prsty napěchujte směs do otvorů. Zbytkem směsi potřete maso zvenku, osolte a opepřete. Kýtu ovažte kuchyňským provázkem, aby držela tvar. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Daňčí závitek po znojemsku

Učíme se od mistra: Daňčí wellington

Učíme se od mistra: Daňčí wellington

Daňčí steak v jalovci a bylinkách

Daňčí roštěnky po burgundsku

Nadivoko!

20 zvěřinových receptů

Přidat komentář