Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Daňčí kýta se zelím
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 41
Více než dvě hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5321 kcal
Bílkoviny 368 g
Sacharidy 490 g
Tuky 156 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Daňčí maso je křehoučké a má výraznější zvěřinové aroma než maso srnčí. Upečte si daňčí kýtu, uvařte zelí a knedlíky a už nebude cesty zpět. Recept je na celé obědové menu a proto si vyhrňte rukávy a vzhůru do práce. Pečená daňčí kýta je totiž skvělý zvěřinový oběd, na který se rozhodně vyplatí počkat.

Suroviny

kýta
špek 100 g
česnek 3 stroužky
drcený
jalovec 5 kuliček
sůl a pepř
nahrubo
vývar
na podlévání
Na zelí
na kostičky
na kostičky, nakrájené na stejně velké kostičky jako slanina
zelí kysané červené 1 bal
slité nepropláchnuté
med 2 PL
ovocnější, lehčí
brusinková zavařenina 100 ml
Na knedlíky
housky 8 ks
cca 400 g, den staré
rozpuštěné
mléko 400 ml
vejce 2 ks
petrželka 1 hrst
nasekaná
mouka pšeničná hrubá 4 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 °C. Pokud koupíte kýtu s kostí, odstraňte ji. Kýtu prošpikujte a připravte na pečení (viz Něco navíc). Položte ji do pekáčku na cibuli, poklaďte máslem a zakrytou pečte 2 hodiny. Pak odklopte a dopékejte další zhruba půl hodiny dozlatova. Podle potřeby podlévejte vývarem. 

2

Na zelí opečte slaninu v silnostěnné pánvi. Vhoďte cibuli a po 2-3 minutách přimíchejte zelí. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste 5 minut na středním plameni. Přidejte med a červené víno a pokračujte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte brusinky. Po 5 minutách odstavte a nechte asi 10 minut dojít. Osolte a opepřete podle chuti.

3

Na knedlíky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla. Pak přidejte petrželku a podle potřeby mouku, jen aby těsto bylo soudržné. Z hmoty tvarujte knedlíky velikosti tenisáku. Dobře je vždy zmáčkněte, aby se nerozvařily. Vařte je po částech na páře 10–15 minut. Rozkrojte a ihned podávejte spolu s masem nakrájeným na plátky a zelím.

NĚCO NAVÍC
Špikování. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru vždy nožem otáčejte a pak ho roztáhněte prstem. Nahrubo nasekejte slaninu, přidejte česnek a drcený jalovec. Prsty napěchujte směs do otvorů. Zbytkem směsi potřete maso zvenku, osolte a opepřete. Kýtu ovažte kuchyňským provázkem, aby držela tvar. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Komentáře

11.03.2021 13:10

Dobrý den, prosím o informaci, jak dlouho se vaří knedlíky?
Děkuji

12.03.2021 09:48

Dobrý den,
děkujeme za upozornění, doplněno.

Mějte se hezky, redakce Apetitu

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč