Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí listové těsto

Domácí listové těsto vyžaduje trochu úsilí a času, ale jinak je příprava hračka. Náš recept je na cca 1 kg těsta, které však můžete uchovat v mrazáku na příště. Během rozvalování vždy odstraňte přebytečnou mouku, aby těsto nebylo tvrdé. Rovněž dodržujte dobu odležení mezi jednotlivými fázemi rozvalování. 

Vydání: 2016/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1kg
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
P

Ingredience

    • 500g hladké mouky
    • 125g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
    • špetka soli
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 2 kostky másla po 250g, každá podélně nakrájená na 10 plátků 

Příprava jídla

1 V robotu zpracujte mouku, kostičky másla a špetku soli na drobenku. Přilijte 250ml ledové vody smíchané s citronovou šťávou a hněťte, jen až se těsto spojí. Pak vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vypracujte hladké těsto. Roztlačte ho na silnější placku a zabalte do potravinářské fólie. Dejte přes noc do chladničky.

2 Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na plát 25x60cm tak, aby byl všude stejně silný. Štětečkem odstraňte přebytečnou mouku. Těsto by mělo ležet delší stranou směrem k vám. Střední třetinu těsta pokryjte plátky másla z první kostky. Přes máslo přeložte třetinu těsta zprava. Povrch pokryjte plátky másla ze zbylé kostky a přeložte přes něj zbylou třetinu prázdného těsta zleva. Převraťte těsto (aby strana, která spočívala na pracovní desce, nyní směřovala směrem vzhůru), hřbet mějte nalevo.

3 Těsto rozválejte opět na plát 25x60cm. Znovu těsto složte na třetiny stejně, jako jste to dělali v předchozím kroku. Otočte o devadesát stupňů po směru hodinových ručiček a převraťte jako v předchozím kroku spodní stranou nahoru a celý postup zopakujte potřetí. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky ztuhnout; trvá to 2–3 hodiny. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pomerančové palmiers s kardamomem

Jemný koláč s jablky

Závin s podzimním ovocem

Masové taštičky s cibulkami

Cuketový koláč se sýrem

Čokoládovo-mandlové mille-feuille

reklama

Přidat komentář