Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort míša

Míša řezy jsou evegreenem mnoha domácností, dají se ale připravit i jako elegantní dort. Recept jsme získali ze suchdolské Crêperie Café Girafe a její sesterské výrobny dortů Nasladko.cz. Těsto na korpus je trochu netradiční, ale všichni v redakci jsme z něj byli nadšení. 

Vydání: 2015/4
Autor:
Hodnocení:
42 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT15M
Pečení 0:15
Dort

Ingredience

    NA KORPUS

    • 100 g másla o pokojové teplotě
    • 100 g hladké mouky
    • 100 g mletých oloupaných lískových oříšků
    • 100 g moučkového cukru
    • 1 lžíce bramborového škrobu (solamylu) špetka soli

    NA KRÉM

    • 800 g smetany ke šlehání (33%)
    • 500 g plnotučného tvarohu (pouze v alobalu, nikoli ve vaničce)
    • 150 g moučkového cukru
    • 1 sáček želatiny v prášku Dr. Oetker
    • 1 vanilkový lusk, dřeň vyškrábnutá

    NA DOKONČENÍ

    • 100 g meruňkového džemu
    • 200 g smetany ke šlehání (33%)
    • 200 g tmavé čokolády 60%
    • 125 g čerstvých malin 

Příprava jídla

1 Z přísad na těsto vypracujte soudržnou hmotu, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte v chladničce hodinu odležet. Troubu předehřejte na 200°C.

2 Těsto rozprostřete na dno dortové formy o průměru 28cm a pak upěchujte (například dnem skleničky), aby vznikl pevný plát. Propíchejte ho vidličkou a pečte asi 15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Pak štědře pomažte džemem.

3 Na krém: želatinu zalijte asi 100ml studené vody a nechte nabobtnat. Šlehačku vyšlehejte společně s cukrem a dření vyškrábnutou z vanilkového lusku do polotuha a pak zašlehejte tvaroh. Želatinu zahřejte v mikrovlnce nebo na mírném plameni v rendlíku a míchejte, až se rozpustí. Nechte zchladnout a pak ji zašlehejte do tvarohové směsi a vlijte do formy na vychladlý upečený korpus s džemem. Dejte do chladničky nejméně na 5 hodin ztuhnout.

4 Na polevu zahřejte smetanu v mikrovlnce na cca 60°C a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu dohladka. Před nanášením ji nechte lehce ztuhnout, aby při přetažení přes okraj nestékala až dolů. Dort vyjměte z formy a polevu nanášejte pomocí paletky či stěrky. Nakonec ozdobte malinami. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kremrole

Punčové řezy

Bezé roláda

Koňakové špičky

Větrník

Komentáře

Obrazek uzivatele
Pekla jsem dort dvakrát a pokaždé byl korpus hrozně tvrdý a nemá nic moc společného s míša řezy, ale náplň je výborná

Přidat komentář