Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort s čokoládou a jahodami

Jahody si nejlépe rozumějí s čokoládou, šlehačkou a piškotem, a to všechno jsme poskládali do jednoho fantastického dortu. 

Vydání: 2016/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do hodiny
PT25M
Pečení 0:25
Dort

Ingredience

    • 400g hladké mouky
    • 1 lžíce kypřicího prášku (3 lžičky)
    • 230g másla + na vymazání
    • 300g krupicového cukru
    • 4 vejce
    • 355ml podmáslí
    • 2 lžičky vanilkového extraktu či pasty
    • 300g tmavé čokolády, nalámané
    • 1kg jahod + květy (nemusí být)

    NA KRÉM

    • 700ml smetany 33%
    • 3–4 lžíce moučkového cukru
    • 2 lžičky vanilkové pasty
    • 250g mascarpone 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C, tři formy o průměru 20cm vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. V míse promíchejte mouku a prášek do pečiva. V jiné utřete máslo do světlé pěny, postupně za stálého míchání přisypávejte cukr a poté po jednom vmíchejte vejce. Nakonec po třetinách vmíchejte střídavě mouku s podmáslím. Jakmile je těsto kompaktní, vypněte robot (těsto nesmíte přemíchat), vmíchejte vanilku a těsto rozdělte do připravených forem. Pečte 20–25 minut, proveďte test špejlí, a pokud vyjde čistá, vyjměte formy z trouby a nechte vychladnout.

2 Na krém do mísy vlijte 500ml smetany, přidejte cukr, vanilkovou pastu a ušlehejte šlehačku dotuha. Vedle prošlehejte mascarpone a opatrně ho vmíchejte do šlehačky.

3 Zbylou smetanu zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte, vsypte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte zchladnout.

4 Jahody očistěte a nakrájejte na čtvrtky nebo na plátky. Z velkých jahod seřízněte špičky tak, aby byly všechny jahody stejně vysoké (zhruba 2–3cm). Na podstavec postavte jeden upečený korpus, potřete ho zchladlou čokoládou, naneste šlehačku, doprostřed a po obvodu zapíchněte seříznuté jahody (podrží vám váhu dortu) a posypte jahodami. Přiklopte dalším korpusem, opakujte postup a pokračujte tak, abyste zakončili vrstvou čokolády, šlehačky a jahod. Ozdobte jahodovými květy, chcete-li. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pruhované jahodové dortíčky

Jahodové bellini

Koláč s jahodami a citronovým krémem

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

Jahodovo-marcipánová panna cotta

10 nejbáječnějších jahodových dortů

reklama

Přidat komentář