Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort s malinovou pěnou & s bazalkovým cukrem

Tomuhle dortu říkáme nebe na lžičce, je totiž doslova nebesky nadýchaný!

Vydání: 2017/8
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
P
Dort

Ingredience

    • 200 g oblíbených světlých sušenek (Bebe, věnečky, Club), drcených
    • 80 g másla, rozpuštěného

    NA MALINOVOU PĚNU

    • 400 g malin (čerstvých nebo mražených)
    • 100 g krupicového cukru
    • 10 plátků želatiny
    • 200 g zakysané smetany
    • 750 ml smetany ke šlehání (33%)
    • moučkový cukr podle chuti

    NA BAZALKOVÝ CUKR

    • 2 lžíce krystalového nebo krupicového cukru
    • hrst bazalkových lístků

    NA DOKONČENÍ

    • čerstvé lístky bazalky čerstvé maliny

Příprava jídla

1 Formu o průměru 18–20 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky). Drcené sušenky promíchejte s máslem a vzniklou hmotu důkladně upěchujte na dno formy. Uložte do lednice, než uděláte pěnu.

2 Maliny na pěnu rozmixujte a přepasírujte přes jemné síto do rendlíku. Přidejte krupicový cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Malinové pyré nechte úplně vychladnout.

3 Plátky želatiny dejte nabobtnat do studené vody. Malinové pyré smíchejte se zakysanou smetanou. Když jsou perfektně promíchané, opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. V případě potřeby doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Ze želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a opatrně na mírný stupeň ji zahřejte v rendlíku. Když se rozpustí, okamžitě stáhněte rendlík z plotny a přidejte k želatině 2 vrchovaté lžíce malinového krému a dobře rozmíchejte. Vraťte směs se želatinou do mísy s náplní a důkladně rozmíchejte.

4 Malinovou pěnu vlijte na vychlazený korpus, urovnejte povrch a dejte minimálně na 2 hodiny do lednice. Nejlepší je ovšem chlazení přes noc.

5 Krupicový cukr a bazalku (přidávejte ji postupně) v hmoždíři třete tak dlouho, dokud nevznikne krásně zelený bazalkový cukr bez větších kousků bylinky.

6 Hotový dort ozdobte bazalkovým cukrem, čerstvou bazalkou a malinami.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ostružinové muffiny s levandulí

Vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami

Citronovo-rozmarýnové sušenky

Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem

Malinový sen aneb Nejlepší malinové dezerty

Přidat komentář