Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Dort s nadýchaným krémem a dýňovou marmeládou

Popis receptu: 

Po zjištění že slavíte patnácté narozeniny a zjištění, že hledáte dort na obálku jsme hned dostali na nějaký chuť. Vytvořili jsme tedy jednoduchý a rychlý dort výtečně dochucený domácí dýňovou marmeládou ze surovin "co dům dal".

Autor: Ivo Bahenský
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 16
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Těsto na korpus

    • 9ks                        vejce
    • 4,5lžíce                  horké vody
    • 220g                      cukr moučka
    • 150ml                    olej
    • 300g                      polohrubá mouka
    • 1,5ks                     prášek do pečiva

    Krém

    • 1ks                        mascarpone
    • 1ks                        ricotta
    • 1ks                        smetana ke šlehání 33%
    • 300ml                    mléko
    • 1ks                        vanilkový puding
    • 3lžíce                     cukr

    Zdobení

    • dýňová marmeláda
    • Rum
    • 100g                      čokoláda cca50% kakaa
    • 100ml                    33%smetana

Příprava jídla

Korpus:

Z bílků vyšleháme sníh. V druhé nádobě ušleháme žloutky s cukrem, poté přidáme horkou vodu, olej a postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Když docílíme hladkého těsta, opatrně vmícháme sníh. Formu na korpus pečlivě vyložíme pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 175°C cca 35 min.

Krém:

Uvaříme a necháme vychladnout 1 vanilkový puding v 300ml mléka s cukrem. Smetanu vyšleháme v hustou šlehačku a smícháme s pudingem, mascarpone a ricottou.

Zdobení:

Vychladlý dort 2x rozkrojíme na 3 přibližně stejné díly, v místech řezu potřeme nejprve marmeládou kterou podle hustoty můžeme naředit rumem a poté potřeme připraveným krémem. Do malého hrnce dáme smetanu a nalámanou čokoládu, jen opravdu lehce zahřejeme, tak aby se čokoláda začala rozpouštět. Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nespojí se smetanou. Měli bychom získat takovou hustotu, aby se ještě vlažná dobře rozlévala, ale zároveň během chladnutí houstla. To můžeme dokorigovat přidáním čokolády, nebo smetany.

Dort ještě vlažnou čokoládou pomalu poléváme, tak abychom ho celý pokryli.

Přidat komentář