Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort se šlehačkou a mandlovým griliášem

Nadýchané, jemné a vláčné piškotové těsto je dobré samo o sobě. Se šlehačkou a griliášem vás však vynese do oblak.

Vydání: 2014/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
9 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 12-16 tenkých řezů
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení 0:22
Dort Česká

Ingredience

    • 5 vajec, pokojové teploty
    • 100 g krupicového cukru
    • 140 g hladké mouky, prosáté
    • 50 ml oleje nebo rozpuštěného másla
    • 150 g krupicového cukru
    • 30 g plátků mandlí
    • 300 ml smetany ke šlehání (30%)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte ručním šlehačem s cukrem do světlé nadýchané pěny (trvá to asi 5 minut), pak vmíchejte mouku a nakonec 50 ml vody a tuk. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, zlehka rozetřete dohladka a pečte 8–10 minut.

2 Pak zvyšte teplotu v troubě na 200 °C. Další plech vyložte pečicím papírem a vsypte na něj cukr. Rozprostřete ho po celé ploše plechu a dejte péct na 10–12 minut, aby cukr začal zlátnout a rozpouštět se. Mezitím na pánvi nasucho opražte mandle. Plech s cukrem vyndejte a na cukr vsypte plátky mandlí. Nechte vše vychladnout a rozmixujte nahrubo v robotu.

3 Šlehačku vyšlehejte dotuha. Plát těsta rozdělte na 3 stejně velké díly. Na první naneste třetinu šlehačky, posypte mandlovým griliášem, přiklopte druhým dílem, potřete šlehačkou, posypte griliášem a totéž zopakujte i s posledním dílem. Hotový moučník krájejte na řezy.

NĚCO NAVÍC

Krém můžete v sezoně doplnit čerstvými jahodami či malinami.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Ke sladším dezertům všeobecně bych doporučoval moravské víno s příjemným, ne příliš vysokým zbytkem cukru v kvalitě pozdní sběr, výběr z hroznů nebo výběr z bobulí. Ideální jsou odrůdy Rulandské bíléVeltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský.

Volil bych spíše starší ročníky, například z mikulovské podoblasti. Vlašák z Pálavy, Rulandské bílé z okolí Valtic a Veltlínské je na Mikulovsku všude zdejší.

Více na www.wineofczechrepublic.cz

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Višnový trifle s piškotovými šneky

Oříškové dortíky s kávovým krémem

Pruhovaný dort

Piškotové dezerty

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Ahoj, můžete mi prosím říct, jak velký má být plech? Děkuji
Obrazek uzivatele
Určitě na jeden z těch klasických plechů, co bývají v každé troubě. Obdélníkový (tušíme, že je velký 35x42 cm) nebo čtvercový, jehož velikost v cm bohužel z hlavy nevykouzlíme, ale vejde se do klasické trouby akorát. Samozřejmě, pokud máte troubu nadstandardních rozměrů a díky tomu i větší plechy, připravte těsta více a náplně taky :-)!

Přidat komentář