Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami

Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami

4.5/5 Počet hodnocení: 37
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8061 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 447 g
Tuky 634 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Taky se každý rok nemůžete dočkat, až se na záhonech začervenají šťavnaté jahody? My také ne! Nepropásněte jahodovou sezonu a vyčarujte z úrody neodolatelný dort!

Suroviny

máslo 250 g
změklé
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
(9 g)
sůl špetka
vejce 5 ks
nastrouhaná z 1/2 limety
NA PEČENÉ JAHODY
jahody 300 g
škrob 2 ČL
limetová šťáva 1,5 ČL
nastrouhaná z 1/2 limety
Na smetanový krém
(nemusíte sladit vůbec, nebo naopak oslaďte více, pokud máte raději sladší krémy)
Na ozdobení
jahody 300 g
jedlé květy
heřmánek či sedmikrásky
na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Dvě stejné dortové formy o průměru 20–22 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky).

2

Ze změklého másla a cukru vyšlehejte nadýchanou pěnu.

3

Mouku s práškem do pečiva a solí přesejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky.

4

Do máslové pěny po jednom zašlehejte vejce a nakonec taky limetovou kůru.

5

Poté stěrkou důkladně zapracujte moučnou směs a mléko.

6

Těsto rozdělte do připravených forem, stěrkou urovnejte povrch a pečte přibližně 30 minut dozlatova. Dokonalé propečení korpusů vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud ji vytáhnete suchou, je hotový.

7

Nechte korpusy vychladnout ve formách.

8

Jahody odstopkujte, menší rozpulte a větší nakrájejte na silnější plátky.

9

Ve větší míse je smíchejte s cukrem,

10

škrobem a limetovou šťávou. Menší pekáček vyložte papírem na pečení a vsypte do něj jahody. Na jahody nasypte nastrouhanou limetovou kůru.

11

Pečte na 180°C po dobu 20 minut.

12

Vyndejte z trouby, opatrně promíchejte a nechte vychladnout.

13

Smetanu a mascarpone vyšlehejte do nadýchaného krému. Podle chuti oslaďte moučkovým cukrem.

14

Vychladlé korpusy v případě potřeby seřízněte do roviny, aby byly oba stejně vysoké. Jeden otočte tak, aby strana, která byla u dna formy, byla směrem vzhůru. Bude tvořit vršek dortu.

15

Spodní korpus položte na talíř či etažér, navrstvěte na něj ledabyle polovinu krému a na něj pak rovnoměrně i pečené jahody.

16

Přikryjte vrchním dílem korpusu a lehce přitlačte. Vršek ozdobte zbytkem krému, čerstvými jahodami a kvítky, a pokud chcete, nako- nec lehce zaprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Komentáře

25.06.2019 11:06

Dort je nejen poměrně snadný, ale hlavně díky báječné kombinaci sladkých jahod a kyselejší limetky (trochu šťávy jsem přidala i do krému) dokonalý hlavně na léto a pro ty, co nemají rádi přeslazené dezerty. Navíc, kdyby nic jiného, tak se vyplatí upéct už jen pro tu neuvěřitelnou vůni, která se line z trouby při pečení jahod. :-)

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč