Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dortová lízátka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 144
Do 45 minut Snadné Na 20 kuliček o průměru cca 3 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7340 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 766 g
Tuky 462 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dortová lízátka, neboli cake pops jsou v posledních letech hitem dětských oslav. Aby ne, mají sympatickou jednoporcovou velikost a dají se libovolně nazdobit. Na kuličky je vhodné jakékoli jiné těsto, ovšem tenhle recept podle Hanky Rawlings k bílé čokoládě pasuje nejlépe.

Suroviny

máslo 125 g
změklé + na vymazání formy
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 2 ks
prosátá + na vysypání formy
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
najemno nastrouhaná z 1 citronu
Na ganache
kvalitní, v peckách
Na ozdobení
cukrové a čokoládové zdobení

Postup

1

PŘIPRAVTE SI KORPUS
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm důkladně vymažte máslem, vyložte pečicím papírem.

2

Změklé máslo ušlehejte do krémové konzistence. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr. Když je směs nadýchaná, vmíchejte postupně jedno po druhém vejce.

3

Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a citronovou kůrou a směs zapracujte do těsta po malých dávkách střídavě s podmáslím.

4

Těsto rovnoměrně rozprostřete stěrkou do formy a pečte asi 25 minut dozlatova a tak, aby špejle zapíchnutá do středu korpusu vyšla suchá. Nechte vychladnout. 

5

Odváženou čokoládu na ganache dejte do misky. Smetanu přiveďte k varu, nalijte ji na čokoládu a nechte chvilku stát, aby se čokoláda rozpustila.

6

Lžící důkladně promíchejte, aby ve směsi nezůstaly nerozpuštěné kousky.

7

Povrch ganache ihned pokryjte potravinovou fólií (díky tomu se nevytvoří škraloup), a nechte při pokojové teplotě několik hodin odpočinout.

8

Do středně velké mísy rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota. Umyjte si ruce a v dlani vyválejte asi třícentimetrové kuličky (máte-li, můžete použít formičku na kuličky). Hotové kuličky rozdělte rovnoměrně na plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut ztuhnout.

9

Ve vodní lázni rozpusťte 600 g bílé čokoládu. Namočte do ní konec tyčinky a zapíchněte ji do středu vychlazené kuličky.

10

Kuličku namočte do čokolády a otáčivým pohybem ji celou pokryjte polevou. Lízátkem nad miskou otáčejte a lehkým poklepáváním na zápěstí ho zbavte přebytečné čokolády.

11

Lízátka zapíchněte na pár vteřin do sklenice s cukrem.Než čokoláda úplně zaschne, dozdobte lízátka cukrovými kuličkami.

12

Na závěr na lízátka můžete uvázat mašličky. Lízátka podávejte zapíchnutá do cukru, aranžovací hmoty ve váze či květináči, v polystyrenu nebo krabici s dírkami obalené hezkým papírem.

VÝBAVA, KTERÁ SE VÁM BUDE HODIT PŘI VÝROBĚ DORTOVÝCH LÍZÁTEK

  • PAPÍROVÉ TYČINKY NA LÍZÁTKA, např. značky PME nebo Wilton k dostání v potřebách pro cukráře, délka 16 cm
  • KVALITNÍ BÍLÁ ČOKOLÁDA V PECKÁCH Bude ji třeba na ganache (200 g) a na polevu (600 g). Koupíte ji ve specializovaných prodejnách s čokoládou nebo v obchodech pro cukráře. Autorka receptu Hanka Rawlings ráda pracuje s belgickou čokoládou Callebaut. Je k dostání i v různých barvách a příchutích (pomerančová nebo jahodová je božská). Bílou čokoládu ze supermarketu Hanka nedoporučuje, špatně se rozpouští a většinou se srazí.
  • JEDLÉ CUKROVÉ OZDOBY V HRAVÝCH BARVÁCH k dostání v supermarketu nebo v obchodech pro cukráře
  • FORMIČKA NA VÝROBU KULIČEK Není nezbytně nutná, ale celou přípravu urychlí. Prodává se i v jiných tvarech. K dostání na internetu.
  • SKLENICE S KRUPICOVÝM CUKREM na naaranžování hotových lízátek. Lze je také zapíchnout do polystyrenu, aranžovací hmoty nebo krabice s dírkami zabalené do hezkého papíru.
  • CO JEŠTĚ? Papírové krabice poslouží na zaschnutí polevy na lízátkách, mašličky na ozdobu, pečicí papír, nůžky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč