Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Duhové rolky

Náplň duhových rolek suši se dá obměňovat podle toho, co je zrovna nejčerstvější. A pro nevegetariány můžete přidat rybu v suši kvalitě.

Vydání: 2017/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT25M
Vaření 0:25
Chuťovka Asijská

Ingredience

    • 350 g rýže na suši
    • 4 lžíce světlého rýžového octa
    • 2 lžíce cukru
    • 1 lžička soli
    • velké pláty řasy nori
    • wasabi pasta

    K PODÁVÁNÍ

    • černá sezamová semínka
    • 1 balení ředkvičkových či červenořepných klíčků/výhonků
    • nakládaný zázvor
    • sójová omáčka (např. Kikkoman)

    NA NÁPLŇ

    • 1 sáček kysaného červeného zelí nebo 1 sklenička sterilovaného, okapaného
    • 1–2 avokáda, oloupaná, vypeckovaná a nakrájená na tenké hranolky
    • 1 balení pevného tofu, na tenké hranolky a ogrilované
    • 1 balení baby špenátu

Příprava jídla

1 Připravte suši rýži. Důkladně ji proplachujte, dokud nebude odtékající voda čistá. Nechte rýži okapat a oschnout, pak ji nasypte do hrnce a zalijte vodou. (Vody má být vždy o deset procent víc než rýže.) Zakryjte pokličkou, uveďte do varu a jen krátce povařte na nejvyšší teplotu. Poté oheň stáhněte a přikryté vařte 20 minut. Rýži nechte zchladnout. Smíchejte rýžový ocet s cukrem a solí, nechte přejít varem a odstavte. Až směs vychladne, nalijte ji na rýži a důkladně promíchejte.

2 Řasu nori položte lesklou stranou na bambusovou podložku, tence potřete wasabi a poté navrstvěte rýži. Na ní vytvořte podélné pruhy z jednotlivých přísad na náplň (avokáda dejte vždy 2 hranolky vedle sebe, tofu tři, špenát zmáčkněte a poskládejte)... Pomocí podložky zarolujte (a řádně utahujte) směrem od sebe. Potom nakrájejte ostrým nožem. Podávejte položené na řez, posypané sezamem a výhonky. Pokračujte do spotřebování surovin. Podle chuti doplňte wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li závitkům dodat bílkovinu a posunout je směrem k hlavnímu jídlu (skvělé v létě), přidejte například tofu či tempeh anebo rovnou veganské krevety, máte-li je v dosahu. Tofu si můžete nachystat třeba takhle: 200 g pevného tofu nakrájejte na nudličky silné asi 3 mm, v nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžičku sezamového oleje, vsypte tofu, pokropte 1 lžící sójové omáčky a opékejte, až tofu zkřupaví. Přisypte 1 lžíci sezamových semínek (jakýchkoli, ale efektní jsou černá) a opékejte ještě minutu. Nechte zchladnout. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Letní veganské závitky

Rýžové rolky s kuřetem a kokosem

Rýžové rolky s uzeným lososem

Přidat komentář