Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dukka s novým olivovým olejem

Egyptskou směs oříšků a koření dukka lze uchovat až měsíc v uzavřené dóze. Podává se jako rychlý předkrm a v kombinaci s prvním olivovým olejem sezony se jí nebudete moct nabažit...

 

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1M
Chuťovka Ostatní

Ingredience

    • 4 lžíce vyloupaných pistácií
    • 6 lžic lískových oříšků
    • 4 lžíce loupaných sezamových semínek 
    • 2 zarovnané lžíce římského kmínu
    • 1 zarovnaná lžíce semen koriandru
    • 1 lžička vločkové nebo jemné mořské soli 
    • 1/2 zarovnané lžičky čerstvě drceného pepře
    • 150 ml nového panenského olivového oleje (viz Co je to novello) 
    • italský chléb k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Pistáciové a lískové oříšky rozložte na plech a pražte pomalu asi 15 minut, až začnou vonět. Na posledních 5 minut přidejte sezamová semínka. Oříšky pak nasekejte nahrubo.

2 V pánvi nasucho krátce opražte římský kmín a koriandr a lehce podrťte v hmoždíři. Smíchejte s oříšky, sezamem, solí a pepřem.

3 Nasypte do misky. Vedle nalijte olivový olej. Kousek chleba namočte do oleje, pak do směsi dukka a kousněte si.

NĚCO NAVÍC
Základní směs můžete podle chuti obohatit o další přísady: jiné druhy ořechů, praženou cizrnu, sušené bylinky, chilli, sušenou citronovou kůru, fenykl, skořici, hřebíček, kurkumu, cukr atd.

CO JE TO NOVELLO

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta

Tagliata s olivovou salsou

Marinovaná mozzarella

Brambory na loupačku s omáčkou pebre

Polévka frantoiana

Olivové beaujolais

reklama

Přidat komentář