Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dvakrát pečený bůček s jablečnou omáčkou

Zdá se vám bůček nedůstojný slavnostní novoroční tabule? My jsme z něj udělali luxusní záležitost v pravém slova smyslu! 

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ marinování a zatížení
PT3H15M
Pečení 3:15
Maso

Ingredience

    • 2 lžíce třtinového cukru
    • 200 ml calvadosu
    • 450 ml jablečného cidru
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 bobkové listy
    • 10–15 hřebíčků
    • 1,6 kg vepřového bůčku bez kosti, v celku (koupíte na objednáku v dobrých řeznictvích)

Příprava jídla

1 Všechny ingredience až na maso smíchejte, vzniklou marinádou potřete maso ze všech stran, vložte kůží nahoru do kastrolu vhodného do trouby (nejlépe litinového), zakryjte a nechte minimálně 2 hodiny marinovat.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Zakrytou nádobu s masem vložte do trouby, a pod poklicí pečte 3 hodiny; v polovině pečení můžete maso opatrně obrátit. Během pečení kontrolujte a stále přelévejte výpekem (pokud by se vám zdálo, že je výpeku málo, můžete malinko podlít vodou, ale ze zkušenosti víme, že to nebude třeba, z masa se totiž vypeče spousta tuku).

3 Potom vyjměte z trouby, maso vyndejte na prkénko, nechte zchladnout, položte kůží dolů do široké mísy vyložené pečicím papírem, zakryjte dalším kusem pečicího papíru, navrch položte prkénko a zatižte, například konzervami. Pak všechno vložte na minimálně 2 hodiny do lednice.

4 Následně opatrně seberte z povrchu výpeku vrstvu vystydlého vypečeného sádla (můžete ho později použít na opéká- ní nebo si ho namazat na chleba). Zbytek výpeku ohřejte, přeceďte a za občasného promíchání pomalu svařte dohusta.

5 Rozpalte nepřilnavou pánev, položte do ní kůží dolů vychlazený pečený bůček a opékejte 10 minut, dokud povrch nezezlátne a nebude pěkně křupavý. Potom otočte a ještě cca 5 minut opékejte z druhé strany. Nakrájejte na proužky a ty na úhledné řezy, opepřete a podávejte s jablečnou omáčkou, pečenými bramborami a glazovaným zelíčkem pak čoi.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z pastináku a pečeného česneku

Welcome drink z ginu a lesního ovoce

Jednohubky s čočkovým kaviárem

Prasečinka aneb bůček v hlavní roli

Pečené bramborové plátky a glazované zelíčko pak čoi

Kynutý věnec s čokoládovou náplní

Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem

Přidat komentář