Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dvojitý pečený nepečený cheesecake

Dort hodný chytré horákyně! Pečený i nepečený, ovocný i krémový, křupavý i jemný. Cheesecake, který je plný protikladů, a přesto v dokonalém souladu, nás nadchl svým vtipem i chutí.

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 dort (o průměru 20 cm)
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chladnutí a chlazení
PT1H50M
Pečení 1:50
Dort

Ingredience

    • 250 g hladké mouky
    • 5 g kypřicího prášku
    • 260–285 g másla, změklého
    • 3 žloutky z velkých vajec
    • 4 g soli
    • 90 g krupicového cukru
    • 130 g mandlové mouky, opražené
    • 80 g hnědého cukru

    NA PEČENÝ CHEESECAKE

    • 475 g smetanového sýra Philadelphia original
    • 115 g tučné zakysané smetany (30%)
    • 140 g krupicového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 2 velká vejce
    • 4 žloutky z velkých vajec
    • 30 g kukuřičného škrobu

    NA JAHODOVO-POMERANČOVÉ ŽELÉ

    • 3 g práškové želatiny
    • 2 lžíce vody
    • 65 g jahod, rozmixovaných
    • 65 g čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

    NA NEPEČENÝ CHEESECAKE

    • 3 g práškové želatiny
    • 2 lžíce vody
    • 25 g mléka
    • 25 g krupicového cukru
    • 20 g bílé čokolády
    • 55 g krémového sýra Philadelphia original
    • 55 g tučné zakysané smetany (30%)
    • 75 g smetany na šlehání (35–40%)

    NA OZDOBENÍ

    • 300 g jahod, odstopkovaných a přepůlených

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160°C. Z mouky, kypřicího prášku, 210 g másla, žloutků, soli, cukru a mandlové mouky vypracujte měkké těsto. Těsto vyválejte na plát o síle 2 mm, přeneste ho na plech a pečte dozlatova 17–20 minut. Nechte zcela vychladnout. Poté těsto rozmixujte s hnědým cukrem na drobenku. Přesuňte ji do větší mísy a ručně postupně zapracujte 50–75 g změklého másla tak, aby se hmota spojila a byla plastická. Kulatou formu o průměru 20 cm dobře obalte alobalem, aby dovnitř nepronikla voda z vodní lázně. Pak do formy přeneste sušenkovou hmotu a rovnoměrně ji upěchujte na dno i na boky. Korpus by měl mít sílu 6–7 mm. Formu s korpusem uložte na 30 minut do lednice.

2 Troubu vyhřejte na 120°C. Všechny ingredience na pečený cheesecake opatrně promíchejte, aby se do hmoty nedostal vzduch. Vlijte do připraveného korpusu a pečte ve vodní lázni přibližně
1 hodinu a 30 minut. Po uplynutí 1 hodiny začněte kontrolovat, zda už cheesecake není upečený. Okraje by měly být pevné a střed by se měl stále chvět. Vypněte troubu, otevřete ji a nechte v ní cheesecake vychladnout. Poté ho uložte minimálně na 6 hodin (klidně přes noc) do lednice.

3 Když se chlazení blíží ke konci, připravte jahodovo-pomerančové želé. Želatinu zalijte vodou a nechte nabobtnat. Rozmixované jahody a pomerančovou šťávu přiveďte k bodu varu a ihned smíchejte s nabobtnalou želatinou, aby se kompletně rozpustila. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a nalijte na povrch cheesecaku. Poté uložte na chvíli do lednice, aby vrstva želé ztuhla.

4 Zatímco se cheesecake chladí, připravte nepečený cheesecake. Želatinu zalijte vodou a nechte nabobtnat. Mléko a cukr přiveďte k bodu varu. Přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. Horkou směsí zalijte nalámanou čokoládu a dobře promíchejte. Přidejte krémový sýr a zakysanou smetanu. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a jemně vmíchejte vyšlehanou smetanu ke šlehání. Naneste na vrstvu želé a dejte do lednice ztuhnout. Před podáváním ozdobte jahodami.

TIP AUTORA
Pečené náplně můžete připravit o třetinu víc a připravit pouze pečený cheesecake. Bude výborný i tak.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

Matcha cheesecake

Přidat komentář