Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňová polévka s cizrnou

Dýně (tykve) chutnají nejlépe hned po sklizni. Mohou ale vydržet i celé měsíce, skladované při chladnější pokojové teplotě (okolo 18°C). 

Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ namáčení přes noc
PT2H30M
Vaření 2:30
Polévka

Ingredience

    • 1,2kg očištěné dýně hokkaido, nakrájené na 4cm kostky
    • 1–6 červených chilli papriček (druh a množství podle chuti)
    • 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana
    • 4–5 lžic panenského olivového oleje + k podávání
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 250g sušené cizrny, namočené přes noc do studené vody
    • 6 šalotek, nakrájených nadrobno
    • 4 stroužky česneku, nadrobno
    • 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • hobliny parmazánu a crème fraîche nebo tučná zakysaná smetana k podávání
    • čerstvý koriandr nebo petrželka kudrnka na ozdobení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Ve velkém pekáči smíchejte dýni s podélně rozpůlenou/ými chilli papričkou/ami a oreganem. Pokropte 2 lžícemi oleje, osolte, opepřete a za občasného obracení pečte, až dýně pořádně změkne a zkaramelizuje (cca 1 hodinu).

2 Mezitím sceďte cizrnu, zalijte ji studenou vodou, přiveďte k varu a nezakryté vařte na středním ohni do hodně měkka (okolo 50–60 minut). Sceďte, uchovejte přitom 1 litr tekutiny.

3 Ve velkém rendlíku rozehřejte 2–3 lžíce oleje a opečte šalotku na velmi mírném ohni doměkka (cca 12 minut), ke konci vsypte česnek a míchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přidejte upečenou dýni s papričkou a cizrnu a nahrubo podrťte vařečkou. Je-li třeba, dolijte vodu z vařené cizrny. Podle chuti dosolte a opepřete a podávejte s parmazánem, crème fraîche či zakysanou smetanou a pepřem, ozdobené čerstvou bylinkou.

NĚCO NAVÍC

Můžete použít i okapanou cizrnu ze dvou 400g konzerv (nechte ji ve vývaru chvíli prohřát). Namísto vody z vaření pak přilijte horkou vodu. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krémová kuřecí polévka

Dušená zvěřina se zeleninou

Kachní prsa s omáčkou z portského & celerová kaše

Celerový gratin

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

6x podzimní zelenina

24 úžasných dýňových receptů

Přidat komentář