Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fazolová polévka s kadeřávkem + italské klobásky

Tahle toskánská fazolová polévka se v místě svého původu připravuje s cavolo nero, černou kapustou, ale je stejně dobrá i s naší obyčejnou kapustou nebo kadeřávkem.

Vydání: 2015/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 1 vegetariána a 3 milovníky masa (celkem 4 porce)
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka

Ingredience

    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 mrkev, oloupaná a na kostičky
    • 1 řapík celeru, nakrájený na kostičky
    • 1,5 lžičky nasekaných rozmarýnových lístků + navíc na ozdobení
    • 2 lžíce hustého rajského protlaku (Heinz)
    • 2 velké stroužky česneku, drcené
    • 1 litr dobrého zeleninového nebo drůbežího vývaru
    • 2 x 400 g konzerva drobných bílých fazolí cannellini, scezených a propláchnutých
    • 170 g kadeřávku, kapusty nebo cavolo nero, silná střední žebra odstraněná, listy nakrájené
    • kousek parmazánové kůrky (cca 3 x 7 cm)
    • 1,5 lžičky jablečného octa
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 300 g čerstvých italských klobásek, směs vymačkaná ze střívka a vytvarovaná do kuliček
    • bageta k podávání

Příprava jídla

SPOLEČNÝ ZÁKLAD

1 Na středním plameni ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a rozmarýn a za občasného míchání opékejte zhruba 6 minut, až zelenina změkne. Přidejte rajský protlak a česnek a míchejte 45 sekund, až se rozvoní. Přidejte vývar, fazole, kapustu a parmazánovou kůži. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte bublat asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte ocet, osolte a opepřete podle chuti.

VEGETARIÁNSKÁ VERZE

2a Máte hotovo – odeberte čtvrtinu polévky pro vegetariána. Ozdobte lístky rozmarýnu a podávejte s čerstvou bagetou.

MASOVÁ VERZE

2b Zatímco se vaří polévka, připravte si masovou vložku. Rozehřejte v pánvi zbylou lžíci oleje a vložte klobásové kuličky. Zlehka osolte a opékejte ze všech stran celkem asi 10 minut, až jsou propečené (lze je připravit i v troubě předehřáté na 200 °C).

3b Kuličky přidejte do zbylých 3/4 polévky a vařte společně 5 minut. Můžete podávat s čerstvou bagetou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Wok s brokolicí a omáčkou z černých fazolí + hovězí steak

Kořeněný dhal z červené čočky + jehněčí maso

Thajské červené kari + kuře

Penne alla puttanesca + krevety

Zamilujte si luštěniny

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář