Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fazolové chili sin carne s ořechy a čokoládou

„Jídlo jako skládačka je na večírek ideální! Tohle chili je ‚sin carne', tedy bez masa, nic vám ale nebrání v tom, abyste ho doplnili miskou s opečenou slaninou,“ radí redaktorka Stáňa Moravcová ml.

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT40M
Vaření 0:40
Omáčka

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje nebo ghí
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nadrobno
    • 1–2 lžičky římského kmínu (podle chuti)
    • 1–2 červené chilli papričky (podle pálivosti a chuti), zbavené semínek a nakrájené nadrobno
    • 1 lžička sušeného oregana
    • 2 barevné papriky, zbavené semen a nakrájené na kostičky
    • 1 mrkev, nakrájená nadrobno
    • 1 pastinák, nakrájený nadrobno
    • 3 řapíky celeru i s lístky, nadrobno
    • 100 g vlašských ořechů, nadrobno
    • 1 lžička mleté sladké papriky
    • 250 ml zeleninového vývaru či vody (nebo podle potřeby)
    • 3x 400 g konzerva fazolí, nejlépe 1x černé (bývají k dostání ve zdravých výživách a farmářských či italských prodejnách), 1x červené a 1x borlotti (strakaté), scezených, propláchnutých a okapaných
    • 2x 400 g konzerva celých oválných rajčat
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 120 ml červeného vína
    • 60 ml silné černé kávy (nebo dalších 60 ml vývaru či vody)
    • 30 g tmavé čokolády (minimálně 80%), nasekané na kousky

    K PODÁVÁNÍ

    • hnědá (natural) rýže basmati, uvařená tortillové lupínky (trojúhelníčky)
    • rozmačkaná dužina z 1–2 avokád (zakapaná limetovou šťávou)
    • zakysaná smetana
    • strouhaný čedar nebo jiný polotvrdý sýr
    • čerstvý koriandr, nasekaný
    • 1–2 limety, rozpůlené nebo na klínky

Příprava jídla

1 Ve velkém kastrolu nebo rendlíku či hrnci rozehřejte tuk a pár minut na něm opékejte cibuli, pak přidejte česnek, římský kmín, chilli papričku a oregano a za častého míchání opékejte, aby se rozvoněly. Pak vsypte zeleninovou papriku, mrkev, pastinák, řapíkatý celer a ořechy. Minutu až dvě míchejte a opékejte, potom poprašte paprikou, promíchejte a zalijte vývarem či vodou. Přidejte fazole a rajčata, opatrně osolte a 30 minut duste pod pokličkou. Přidejte červené víno a kávu, posypte čokoládou a opatrně promíchejte. Vařte cca 5–10 minut nepřiklopené, aby se víno odpařilo. Podle chuti dosolte a opepřete.

2 Podávejte s uvedenými přílohami. Navíc můžete doplnit ještě misky s nakrájenými dalšími chilli papričkami a opečeným ochu- ceným masem, slaninou nebo chorizem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gimlet s celerem

Kroužky s ančovičkami a piniovými oříšky

Rolky z ředkve daikon

Bramborovo-zelné střapatky s uzeným pstruhem

Batátové crostini s modrým sýrem

Pomalu pečená hovězí žebra

Salát z červeného zelí

Pomazánka z červené řepy

Mrkvová pomazánka

Trhací chleba se šalvějí, tyrolským špekem a pečeným česnekem

Sticky toffee pudding

Přidat komentář