Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Galetka s kozím sýrem, fíky a datlovým sirupem

Překvapivá kombinace sladkých fíků, slaných oliv a výrazného kozího sýra promění tenhle jednoduchý rustikální koláč v naprostou delikatesu!

Vydání: 2018/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení těsta
PT30M
Pečení 0:30
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 85 g hladké mouky + troška na podsypání
    • 80 g hladké špaldové mouky
    • pořádná špetka soli
    • 120 g másla, studeného a na kostičky
    • 1 žloutek rozmíchaný s 1 lžící vody na potření
    • 1 lžíce parmazánu, nastrouhaného najemno na posypání

    NA NÁPLŇ

    • 60 g drobivého kozího sýra
    • 1 lžíce lístků rozmarýnu, nasekaných najemno + lístky na ozdobu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 12 sušených fíků
    • 12 tmavých oliv, okapaných
    • 4 lžíce datlového sirupu + další na případné polití

Příprava jídla

1 V míse smíchejte obě mouky se solí. Přidejte nakrájené chladné máslo a zpracujte rukama nebo pomocí sekacího nástavce robotu do konzistence hrubé drobenky. Pak udělejte do středu důlek a nalijte dovnitř 3 lžíce ledové vody. Rychle rukama spojte, a pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte ještě trošku ledové vody. Hladké a nelepivé těsto zpracujte do tvaru disku a zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit na hodinu do lednice.

2 Mezitím rozdrobte sýr spolu s rozmarýnem, osolte, opepřete. Fíky rozkrojte na poloviny a zalijte je horkou vodou a nechte 30 minut nasáknout. Pak vyjměte a nechte zcela okapat a oschnout. Těsto vyndejte z lednice a nechte jej mírně povolit, aby se dalo rozválet, ale bylo stále velmi chladné. Vyválejte na mírně pomoučněné pracovní desce do kulatého tvaru o tloušťce asi 1/2 cm. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Od středu naskládejte na koláč fíky a ponechte okraj cca 6 cm. Poklaďte olivami a posypte kozím sýrem, zakapejte datlovým sirupem. Pak okraje těsta přehněte dovnitř do středu, abyste vytvořili galetku. Okraje potřete rozmíchaným vejcem a posypte parmazánem.

4 Troubu předehřejte na 200°C, vložte galetku a pečte dozlatova. Podávejte teplé a můžete polít ještě trochou datlového sirupu a ozdobit rozmarýnem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jehněčí tažín s batáty a datlemi

Salát s pomeranči a datlemi

Losos s datlovým sirupem

Závin s fíky a datlemi

Datlová zmrzlina s vlašskými ořechy

Přidat komentář