Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Gravlax s dipem z kozího sýra

Marinovat se dají různé ryby, na severu se tímto způsobem připravuje nejčastěji losos. Pstruh lososovitý má tu výhodu, že ho můžete koupit na sádkách absolutně čerstvého, což je pro marinování samozřejmě nejlepší. 

Vydání: 2016/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování
P
Maso

Ingredience

    • 2 červené řepy, nastrouhané nahrubo
    • 1 hrnek kopru, nasekaného
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 60ml ginu
    • 250g krupicového cukru
    • 250g hrubé mořské soli
    • cca 1kg filet z pstruha lososovitého s kůží
    • 2 lžíce dijonské hořčice
    • 2 hrnky směsi bylinek, nasekaných (např. kopr, kerblík, pažitka a hladkolistá petrželka)
    • 100–150g měkkého čerstvého kozího sýra, utřeného s trochou mléka na dip
    • panenský olivový olej na pokapání
    • tmavý žitný chleba nebo knäckebrot k podávání 

Příprava jídla

1 Smíchejte červenou řepu, kopr, citronovou kůru, gin, cukr a sůl. Polovinu směsi rozprostřete do skleněné nebo keramické nádoby s plochým dnem. Na to položte rybí filet kůží dolů a pokryjte zbylou půlkou směsi. Překryjte nádobu potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 24–48 hodin.

2 Vyjměte rybu, odstraňte z ní nakládací směs, opláchněte ji pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Položte na servírovací mísu, potřete hořčicí a posypte směsí bylinek.

3 Ostrým nožem krájejte šikmo (nůž veďte v úhlu cca 30° k podložce) tenké plátky. Podávejte s krémem z kozího sýra zakapaným olivovým olejem a tmavým chlebem nebo knäckebrotem. 

NĚCO NAVÍC

Tímhle způsobem si doma můžete připravit vlastního jemného a chuťově vyladěného slanečka. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Glogg (svařené víno)

Zimní salát se zálivkou z podmáslí

Bramborová polévka se slaninou

Krevetové chlebíčky

Srnčí masové koule s houbovým ragú

Mandlové bábovičky s džemem

Přidat komentář