Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilovaný květák se zeleným salátem a tahini zálivkou

Grilovaný květák se zeleným salátem a tahini zálivkou

4.7/5 Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1510 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 9 g
Tuky 130 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejíte maso, nebo si jen dáváte bezmasý den? O inspiraci pro vegetariány každodenní i sváteční se s námi tentokrát podělila blogerka Věra Strnadová.

Suroviny

menší
sůl himálajská
olivový olej
na potření květáku
česnek 1 stroužek
drcený
tahini 180 ml
(nebo podle chuti) + šťáva z 1 citronu
salát
polníček, rukola, dubáček
petrželka hrst
čerstvá
vejce 2 ks
zastřená (viz Něco navíc)
výhonky červené řepy na ozdobu
klíčky
naklíčená vojtěška alfa alfa na ozdobu
dýňová semínka
opražená, na ozdobu
výhonky červené řepy
na ozdobu
petrželka
na ozdobu

Postup

1

Květák nakrájejte podélně na plátky o šířce zhruba 1–1,5 cm. Osolte, potřete olivovým olejem a nechte 15 minut odpočinout. Pak grilujte (ideální je kámen nebo elektrický gril či grilovací pánev) z každé strany zhruba 2–3 minuty.

2

Smíchejte česnek, tahini, citronovou šťávu a osolte podle chuti. Zálivku můžete naředit trochou vody.

3

Směs listů podávejte s květákem zakápnutým zálivkou a posypte ji nasekanou petrželkou. Doprostřed talíře naaranžujte zastřené vejce. Ozdobte výhonky, klíčky a/ nebo bylinkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Hlubokou nerezovou či smaltovanou pánev, případně širší rendlík, naplňte vodou do výše několika centimetrů (stačí i pět) a přiveďte ji těsně pod bod varu. Poznáte to podle toho, že se drobounké bublinky hojně uvolňují ode dna k hladině. Do misky či naběračky rozklepněte 1 vejce. Do vody přidejte trošku octa, vařečkou utvořte uprostřed vody vír a opatrně do něj vlijte vejce. Vařte 3–4 minuty. Vejce opatrně vylovte a nechte je dobře okapat. Zopakujte s dalšími vejci podle potřeby.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč