Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Gruzínské chinkali se třemi různými náplněmi

Po receptu na pravé gruzínské chinkali, drobné plněné knedlíčky, touží každý, kdo je někdy ochutnal. Jejich přípravou nás v naší redakční kuchyni provedla Gruzínka jak poleno – skvělá paní Mančo. A protože na zadělání těsta je potřeba síla, vzala si na pomoc urostlého syna Nikolu. Polévkárnu, kde můžete ochutnat i další gruzínské speciality, jako jsou třeba placky chačapuri, najdete v Bělehradské ulici blízko Tylova náměstí v Praze. 

Vydání: 2016/3
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 30-40 knedlíčků
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření 0:10
Těstoviny

Ingredience

    MASOVÁ NÁPLŇ

    • 400g vepřové kýty a 400g hovězí plece (můžete použít i jinou směs, např. jehněčí a hovězí maso nebo jenom jeden druh)
    • 1 střední cibule, nakrájená najemno
    • 2 snítky hladkolisté petrželky a 4 snítky koriandru, lístky nasekané najemno
    • cca 1/2 lžičky sušených drcených chilli papriček nebo podle chuti
    • 1 lžička soli nebo podle chuti 

    BRAMBOROVÁ NÁPLŇ

    • 800g brambor
    • sůl
    • 1 bobkový list
    • 3 kuličky nového koření
    • 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
    • olivový olej na opékání
    • 30–50g kopru, najemno nasekaného (nebo podle chuti) 

    HOUBOVÁ NÁPLŇ

    • 800g žampionů
    • olivový olej na opékání
    • 2 střední cibule
    • sůl a čerstvě mletý pepř 

    CHINKALI

    • 1kg hladké mouky 00 + na zahuštění těsta a podsypání
    • 1/2 lžičky soli
    • vybraná náplň (výše uvedené množství odpovídá 1 dávce těsta) 

Příprava jídla

Ze všeho nejdřív si připravte náplně – těsto totiž vydrží správně pružné a pevné maximálně hodinu. Masovou udělejte těsně předtím, než začnete s přípravou těsta, houbovou i bramborovou lze uvařit už den předem. 

 

MASOVÁ NÁPLŇ

1 Maso nakrájejte na kostky. „Kupte spíš libovější maso,“ radí paní Mančo. Masová náplň musí být čerstvá, nelze ji připravit dopředu.

2 Kostky masa pak umelte – při mletí střídejte hovězí a vepřové, aby se maso lépe promísilo. Pak přidejte všechny ostatní ingredience a trochu studené vody a směs propracujte rukama.

3 Do směsi postupně přilévejte a zapracovávejte další studenou vodu – celkem cca 300ml. Díky vodě vznikne později uvnitř knedlíčků chutný vývar. 

 

BRAMBOROVÁ NÁPLŇ

1 Brambory oloupejte, zalijte v hrnci vodou, přidejte sůl a koření a uvařte doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Cibuli opečte na oleji dozlatova.

2 Vychladlé brambory nastrouhejte najemno. Ještě teplou cibulku a nasekaný kopr smíchejte s bramborami a vypracujte soudržnou směs. 

 

HOUBOVÁ NÁPLŇ

1 Žampiony očistěte, nakrájejte a opékejte na rozpáleném oleji do změknutí.

2 Cibuli nakrájejte najemno a po chvíli ji vsypte do pánve. Vše opečte dozlatova. Osolte a opepřete. 

 

CHINKALI

Těsto musí být dokonale propracované – pevné a pružné, aby se netrhalo a aby z masových chinkali nevytekl vývar, který se v nich během vaření utvoří. Základním úspěchu je kvalitní mouka 00. 

1 Mouku v míse zalijte 0,5 litrem studené vody. Osolte a rukama propracovávejte asi 15 minut, aby těsto přestalo lepit. K těstu postupně přisypte hrst mouky a dokonale ji zapracujte. Postup opakujte. 

2 Dobře zpracované těsto je dokonale hladké, tuhé a pružné. Rozdělte ho na několik bochánků a každý z nich rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 5mm.

3 Z plátu vykrajujte kolečka o průměru přibližně 6cm. Jednotlivá kolečka dále rozválejte na velmi tenká kolečka o průměru asi 12cm. 

4 Na každé kolečko vždy dejte vrchovatou lžíci zvolené náplně.

5 Okraj těsta postupně spojíte tím, že po celém obvodu těsta uděláte drobné sklady a nakonec je spojíte a stisknete do ‚pupíčku‘.

6 Chinkali uchopte za ‚pupíček‘ a protřepte. Úplný koneček utrhněte. Hotové chinkali skládejte na pomoučněný vál nebo na plech. Vařit se musí celá dávka najednou. 

7 Dávku 10 chinkali vložte do vroucí osolené vody (na 3–4 litry vody 1 lžíci soli). Zamíchejte, aby se neslepily, a vařte 8–10 minut. Pak je opatrně vylovte. 

8 Chinkali se jedí horké, rukama. Nejprve odkousnete kousek z naplněné strany, vysrknete vývar uvnitř, potom dojíte chinkali až k ‚pupíčku‘, který vyhodíte.

 

PRAVIDLA SERVÍROVÁNÍ

Mísa s knedlíčky se dává doprostřed stolu a každý ze strávníků si je nandává na svůj talíř (Gruzíni počítají na porci asi deset chinkali, což je ale pro český žaludek skoro dost). Zapíjejí je čačí, gruzínskou pálenkou z vína, nebo vodkou. Chinkali se musejí jíst horké. Když zchladnou, můžete je opéct na pánvi na rozehřátém oleji – tím se ohřejí a získají nový rozměr. Paní Mančo je má prý takhle nejraději! 

 

Nahlásit chybu v receptu
reklama

Přidat komentář