Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hadí koláč

Recept na spirálový koláč jsme objevili na crustycorner.blogspot.cz, a přestože je báječný i v původní podobě, nedalo nám to a poupravili jsme ho podle svého.

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 8-10 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT1H
Pečení 1:00
Koláč Česká

Ingredience

    • 400 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 100 g másla + rozpuštěné na potření
    • 1/2 kostky droždí (20 g, nebo 2 lžičky sušeného)
    • 150 ml vlažného mléka
    • 1 vejce + 1 žloutek
    • 50 g cukru

    NA NÁPLŇ

    • 100 g mletého máku
    • 100 ml mléka
    • 100 g marcipánu
    • 2 lžíce povidel
    • 1–2 lžíce brandy (nemusí být)

    NAVRCH

    • 20–25 švestek (podle velikosti), rozpůlených a vypeckovaných
    • krystalový cukr na posypání
    • 2 hrsti mandlových lupínků
    • moučkový cukr na poprášen

Příprava jídla

1 Začněte náplní: mák zalijte vroucím mlékem a nechte vychladnout. Přidejte marcipán nakrájený na drobné kostičky a povidla, případně trošku brandy.

2 Mouku prosejte se špetkou soli. Máslo nakrájejte na kostičky. Droždí nadrobte a zalijte vlažným mlékem, a až vzejde, přidejte vejce, žloutek a cukr. Nalijte na mouku, přidejte máslo a řádně prohněťte na měkké nelepivé těsto. Těsto můžete také nechat zpracovat v robotu. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte do obdélníku 30 cm na 40 cm a rozdělte podélně na tři díly. Každý plát potřete makovou náplní a zaviňte do ,hadů‘. Tyto hady pak narovnejte do kulaté koláčové formy o průměru 30 cm za sebe do tvaru spirály. Nechávejte mezi nimi mezery, aby bylo kam narovnat švestky. Těsto potřete rozpuštěným máslem. Proložte švestkami a posypte je krystalovým cukrem a mandlovými lupínky.

4 Pečte dozlatova 40 minut až 1 hodinu. Nenechte se zmást okraji, pokud by vám příliš rychle tmavly, zakryjte je kolem z alobalu s vystřiženým středem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarohová zmrzlina s povidly či švestkami

Bramborové krokety plněné povidly

Povidloň

Tereziny loupavé rohlíčky s mákem

24x švestky nasladko

Přidat komentář