Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hoisin burger
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2760 kcal
Bílkoviny 183 g
Sacharidy 137 g
Tuky 168 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Asijská variace na klasický hovězí burger. Dokonalá souhra západních a východních vlivů.

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej
na gril
jarní cibulka 6 ks
sezamový olej ½ ČL
+ na potírání
sezamová, přepůlená (kupovaná nebo podle našeho receptu)
majonéza 125 g
sriracha 1 ČL
1–2 lžičky podle chuti
Na okurkové pickle
rýžový ocet 50 ml
okurka ½ ks
neoloupaná, nakrájená na tenké plátky

Postup

1

Na okurkové pickle v míse zalijte cukr troškou vroucí vody a míchejte, až se rozpustí. Přidejte rýžový ocet a okurku. Promíchejte a nechte 10–30 minut zkřehnout.

2

Gril předehřejte na střední teplotu. Z masa vytvarujte čtyři 170g burgery, vysoké 2cm. Snažte se je moc nepomačkat, ideální je maso co nejvíce načechrané rovnou z mlýnku. Do středu každé placky udělejte palcem 1cm hluboký důlek. Osolte a opepřete z obou stran. Grilovací mřížku lehce potřete olejem a maso položte na gril prohlubní nahoru. Grilujte 5 minut, až se zespodu opeče vzorek mřížky. Obraťte a grilujte další 3 minuty na střední propečení. Na poslední minutu grilování potřete maso omáčkou hoisin. Hotové maso nechte 5 minut odpočívat.

3

Mezitím potřete jarní cibulky sezamovým olejem, osolte a za občasného obracení grilujte celkem 3–4 minuty, až budou mít na sobě pruhy od grilu a trochu změknou. Nakrájejte na cca 8cm kousky. Ogrilujte řezné strany bulek. Promíchejte majonézu, srirachu a sezamový olej a potřete řezné strany. Na spodní díl bulek navršte okurkové pickle, přidejte burgery, na ně grilovanou cibulku, přiklopte a podávejte.

BURGEROVÁ BULKA

V rendlíku v 500ml mléka rozpusťte 3 lžíce másla, 50g krupicového cukru a 1,5 lžičky soli. Do mísy robotu vsypte 2,5 lžičky sušeného droždí, 350g světlé chlebové mouky (celkem jí budete potřebovat 650g) a hnětacím hákem při nízké rychlosti promíchejte s vlažnou mléčnou směsí. Až se těsto začne spojovat, přidávejte a zapracovávejte po částech zbylou mouku, až vznikne nelepivé měkké těsto. Zvyšte rychlost a hněťte 6 minut. (Nebo připravujte ručně a na pomoučněném válu hněťte 8 minut.) Cílem je hladké, pružné těsto.

4

Těsto přendejte do olejem vymazané mísy a zakryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí objem. Potom těsto rozdělte na 12 dílů a vyválejte z nich bulky. Položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 30–45 minut, až opět zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200°C. Bulky potřete vejcem, posypte (chcete-li) sezamem nebo mákem a pečte zhruba 15 minut dozlatova.

JAK NA DOBRÝ HAMBURGER?

Hlavní trik nespočívá v tom, jak na něj otevřít pusu, i když si to mnozí myslí, ale ve volbě správných a kvalitních surovin, které si vychutnáte v jednom jediném soustu.

HOUSKA, ŽÁDNÉ PILINY. Houska má být vláčná, ale přesto natolik pevná, že se během jídla nerozmočí a nerozpadne. Nejlepší je samozřejmě domácí, případně vás zachrání ty z Makra nebo Candy Storu.
MASOVÁ ZÁLEŽITOST. Maso si pomelte sami nebo o to požádejte svého řezníka. Američané radí maso ‚necuchat, ochucovat (solit) před grilováním jen zvenku a udělat jej pěkně uvnitř růžové. Ideální je na to dobré hovězí mramorované tukem (např. směs plece a vysokého roštěnce). Na starém kontinentu se na burgery používá libové maso, ochucuje se a tenké placky se nechávají zcela propéct.
SÍLA OMÁČKY. Ke klasickému burgeru je nejlepší ta naše z receptu dole! Majonézu ale můžete ochutit v závislosti na dalším obložení – k jablku se hodí křen, k tex-mex papričky jalapeño, k asijské vlně omáčka sriracha nebo wasabi atp.
SALÁTOVÁ OBLOHA. Nejlépe odolá vyšším teplotám římský salát a salát little gem. Rajče použijte dužnaté, nikoli vodnaté. Nakládanou okurku jako od maminky.
ROZPEČENÝ SÝR. Měl by se dobře roztékat, ale zůstat na mase. Zkuste dobrý ementál, mladou goudu nebo krásně žlutý čedar.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč