Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houbové rizoto z trouby

Vaření pravého italského rizota vás nepustí ani na chvilku od plotny – tohle pečené se dělá skoro samo a výsledek je perfektní!

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT45M
Pečení 0:45
Rýže

Ingredience

    • 20 g sušených hřibovitých hub
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce másla
    • 1 pórek, očištěný a nakrájený na tenká kolečka
    • 6 stroužků česneku, nakrájených nahrubo
    • 300 g čerstvých hub (hřiby, žampiony...), nakrájených
    • 200 g rýže arborio nebo carnaroli 
    • 75 ml bílého suchého vína
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 750 ml zeleninového vývaru
    • 50 g strouhaného parmazánu 
    • malý svazek hladkolisté petrželky na posypání, nasekaný
     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte nasáknout. V těžší nádobě, třeba kastrolu, který může přijít do trouby (ideální je litina), rozehřejte na plotně olej a máslo, opečte na něm pórek, česnek a pak přihoďte čerstvé houby. Společně opékejte asi 6–8 minut, dokud houby nezačnou měknout.

2 Sušené houby sceďte, ale nálev uchovejte. Pokud je potřeba, pokrájejte sušené houby na menší kousky a přidejte do kastrolu k opečené směsi. Společně opékejte ještě zhruba další 2 minuty.

3 Přidejte rýži a zamíchejte, aby se zrnka rýže obalila tukem. Přilijte víno, nechte trošku odpařit, osolte, pak přidejte vodu z hub a 600 ml vývaru. Zakryjte pokličkou a vložte na 40–45 minut do trouby, vývar by se měl vstřebat.

4 Vyjměte nádobu z trouby, podle chuti dolijte zbytek vývaru, aby rizoto bylo krémové. Vsypte parmazán, osolte, opepřete a promíchejte. Podávejte posypané hladkolistou petrželkou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Fazolová polévka s klobásou

Losos v krémové omáčce s česnekem

Rajská sekaná

Pikantní kuřecí pekáček s cizrnou a batáty

Přidat komentář