Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houbový kuba

Postní oběd nebo teplý předkrm

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob jako předkrm nebo pro 4 osoby jako 
hlavní jídlo
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Z plechu Česká

Ingredience

    • 100 g sušených hub
    • 300 g trhaných krupek
    • 40 g vepřového sádla nebo oleje + trocha na vymazání zapékacích misek a na pokropení před pečením
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžička drceného kmínu
    • 4–5 stroužků česneku, utřených
    • 1 lžíce sušené majoránky
    • 2–3 pěkné velké čerstvé hřiby nebo žampiony na ozdobení (viz Něco navíc)
    • čerstvá majoránka nebo petrželka na ozdobení

Příprava jídla

1 Sušené houby dejte do hrnce, zalijte je 250 ml vroucí vody a nechte stát přikryté asi 30 minut, aby změkly. Krupky operte ve studené vodě. V kastrolu na zhruba polovině rozehřátého sádla osmahněte nakrájenou cibuli. Pak přidejte okapané krupky; opražte je, osolte, okmínujte, zalijte nasekanými houbami i s nálevem a dolijte čistou vodou, aby byly ponořené. Přiklopte je a uvařte doměkka.

2 Uvařené krupky ochuťte česnekem, sušenou majoránkou, případně i pepřem a promíchejte. Směs rozdělte do jednoporcových zapékacích misek vymazaných zbylým tukem (pokud chcete, můžete samozřejmě zapékat kubu najednou v jedné větší formě). Nyní je můžete přetáhnout fólií a uložit do chladničky, rozhodnete-li se kubu podávat jako teplý předkrm.

3 Troubu rozehřejte na 180 °C. Před dokončením nakrájejte čerstvé houby na asi 0,5cm plátky, aby na řezu vynikl jejich tvar. Rozložte je na kubu, pokropte rozpuštěným zbylým sádlem (nebo olejem) a zapékejte asi 20 minut. Ozdobte bylinkami a ihned horké podávejte.

NĚCO NAVÍC

Použít můžete jakékoli hřibovité houby, čerstvé i mražené. Mražené houby nechte předem lehce povolit. Místo plátků lesních hub můžete povrch kuby zakrýt i kloboukem žampionů portobello.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi

Expresní vaječný likér

Pstruh namodro

Bramborový salát

Kapr z trouby v citronové strouhance

Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky

Štědré hodování

20x houby na všechny způsoby

Přidat komentář