Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Poctivý vývar přivedou k dokonalosti jedině domácí nudle a luxusní játrové knedlíčky. Když zvládnete tohle, můžete se vdávat či ženit!

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 8-10 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT3H
Vaření 3:00
Polévka

Ingredience

    • 1kg hovězího masa (kližka a žebra v poměru 2:1)
    • 1 lžíce soli
    • cca 15 kuliček černého pepře
    • 1 cibule
    • po 2 snítkách libečku a petrželky
    • 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru, 1/2 pórku, pár listů kapusty, kousek kedlubny
    • 1 stroužek česneku, oloupaný
    • 2 žampiony
    • 1 lžíce sádla
    • 400g drůbežích nebo vepřových jater, odblaněných a nakrájených
    • nudle, knedlíčky a pažitka k podávání 

    DOMÁCÍ NUDLE

    • 125g polohrubé mouky + na vál
    • 1 velké vejce 

    JÁTROVÉ KNEDLÍČKY

    • 200g drůbežích jater (kuřecí, krůtí, husí), odblaněných
    • 1 rohlík nebo houska, předem namočené v mléce, vymačkané a jemně nakrájené
    • 2 lžíce másla
    • 1/2 menší cibule, nadrobno
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 vejce
    • 2 lžíce nasekané petrželky
    • 1–2 lžíce nasekané majoránky 
    • sůl a hrubě mletý pepř
    • cca 80g strouhanky (nebo podle potřeby) 

Příprava jídla

1 Maso omyjte ve studené vodě, nakrájejte na větší kusy, vložte do hrnce, zalijte cca 3,5 litry studené vody, přiveďte zvolna k varu, a až se na hladině vysráží pěna a utvoří tenkou vrstvu, seberte ji lžící. Vývar tak zůstane čirý. Ztlumte plamen na minimum, přidejte sůl a pepř, rozpůlenou cibuli i se slupkou a polovinu libečku i petrželky a dále vařte mírným varem.

2 Mezitím zeleninu a houby očistěte, nakrájejte na tenké plátky a osmahněte ve velké hlubší pánvi na rozehřátém sádle. Přidejte odblaněná a na nudličky pokrájená játra a restujte je ze všech stran asi 3–5 minut. Z pánve slijte tuk a obsah pánve přidejte do hrnce s vývarem a táhněte na velmi mírném plameni 2–3 hodiny.

3 Uvařené maso i játra vyjměte, nakrájejte na kousky, z vývaru seberte tuk a přeceďte ho přes jemné síto. Vložte do něj nudle, knedlíčky, a chcete-li, tak také nakrájenou zeleninu z vývaru. Nechte prohřát a podávejte ozdobené pažitkou, zbylou petrželkou a libečkem.

NĚCO NAVÍC

Knedlíčky i nudle vařte zvlášť, abyste zachovali vývar čirý. Uchovávejte je v lednici zakryté potravinářskou fólií a do polévky je dejte až při podávání. 

 

DOMÁCÍ NUDLE

1 Mouku nasypte na vál, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nejprve nožem a potom prsty vypracujte pevné nelepivé těsto. Nechte ho půl hodiny odpočívat. 

2 Těsto rozdělte na 1/3 a vyválejte je na pomoučněném vále na tenoučké placky. Ty položte na čistou utěrku, nechte chvíli schnout a pak rozkrájejte na pruhy široké asi 4–5cm. Pruhy položte na sebe a napříč krájejte tenké nudle. Nechte na čisté utěrce proschnout.

3 Před podáváním je vařte v osolené vodě 3–4 minuty, slijte, propláchněte studenou vodou a vložte do polévky. 

 

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY

1 Odblaněná játra umelte či rozmixujte několika pulzy najemno. Na pánvi na másle opečte cibuli doměkka. Smíchejte játra s vymačkaným a navlhčeným pečivem, zchladlou cibulí, česnekem, vejcem a bylinkami. Osolte a opepřete. Hmotu zahustěte strouhankou jen tak, aby se daly tvarovat knedlíčky.

2 Tvarujte je navlhčenýma rukama, odkládejte a potom vařte v osolené vodě asi 5–7 minut (podle velikosti). 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kulajda s vejcem

Gulášová polévka z líček

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Kapustová polévka s klobásou

Rajská polévka s tvarohovými nočky

Polévka je grunt!

50 polévek na zahřátí

Česká kuchyně – polévky

Přidat komentář