Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Jemný krém s voňavou slaninou a krupavými houstičkami vás příjemně zahřeje a zasytí.

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
+ namáčení hrachu
PT1H
Vaření 1:00
Polévka

Ingredience

    • 250g suchého zeleného hrachu
    • 250g uzené prorostlé slaniny i s kůží (např. gazdovské)
    • 1,5–2 litry vývaru z uzeného masa nebo vody
    • 2 snítky saturejky
    • 60g másla + 2 lžíce na krutony
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nakrájeného nadrobno + na dochucení
    • 2 lžíce hladké mouky nebo hrašky (viz Něco navíc)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce sušené majoránky
    • 1 bageta, nakrájená na kostičky
    • čerstvá majoránka a petrželka na ozdobení 

Příprava jídla

1 Hrách zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočený. Pak slijte, hrách propláchněte a zalijte vývarem nebo vodou. Přidejte kůži i polovinu slaniny a snítku saturejky a přiveďte k varu. Vařte asi hodinu a půl (v tlakovém hrnci necelou hodinu).

2 Mezitím na másle osmahněte cibuli a česnek, přidejte do hrnce a společně dovařte. Odstraňte kůži, slaninu a saturejku a pořádně rozmixujte. Potom prolisujte přes jemné síto a zahustěte moukou nebo hraškou (viz Něco navíc). Slaninu nakrájejte a vraťte do polévky. Nakonec dochuťte česnekem utřeným se špetkou soli, osolte, opepřete a okořeňte sušenou majoránkou, nechte přejít varem a vypněte.

3 Zbylou slaninu nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi dokřupava. Kostky pečiva lehce pokapejte rozpuštěným máslem a opečte na pánvi nebo v troubě dozlatova a dokřupava. Polévku podávejte s plátky slaniny, krutony a bylinkami.

NĚCO NAVÍC

Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji na polovině másla, vmíchejte tuto jíšku do polévky, prošlehejte a 15–20 minut provařte. Hrašku (zdravá zahušťovací směs, k dostání v Tescu, Globusu nebo v lékárnách) rozmíchejte s trochou vody, vlijte ji do polévky, rozmíchejte a provařte jako jíšku. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kulajda s vejcem

Gulášová polévka z líček

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Kapustová polévka s klobásou

Rajská polévka s tvarohovými nočky

Polévka je grunt!

Zamilujte si luštěniny

50 polévek na zahřátí

Salát z černé rýže s naklíčeným hrachem

Přidat komentář