Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahodové taštičky

Jednoduchá sladká svačinka do ruky okouzlila celou redakci. Na žádný červnový výlet bez taštiček nevyrazíme!

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 10 taštiček
Doba přípravy: Do 10 minut
+ odležení těsta
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 120 g smetanového sýra, o pokojové teplotě (např. Philadelphie)
    • 120 g másla, změklého
    • 160–180 g hladké mouky + na podsypání
    • špetka soli
    • 1 vejce, prošlehané
    • perlový, krystalový nebo jiný hrubší cukr na posypání (nemusí být)

    NA NÁPLŇ

    • 250–300 g jahod, odstopkovaných a nakrájených na menší kousky
    • 50 g krupicového cukru
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 1/4 lžičky mleté skořice
    • špetka mletého kardamomu
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu dobře rozmíchaná v 1–2 lžících studené vody

Příprava jídla

1 Krémový sýr, máslo, 160 g mouky a sůl dejte do nádoby food processoru a několika pulzy propracujte tak, aby vznikla jemná drobenka, která se začíná spojovat. Vyklopte na pracovní plochu, prohněťte, aby vzniklo těsto. Pokud je vzniklé těsto příliš lepivé, přidejte i zbytek mouky. Zformujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na 45–60 minut do lednice.

2 Jahody nasypte do rendlíku, přidejte cukr a za stálého míchání na střední teplotu vařte asi 10–15 minut. Žádnou tekutinu navíc přidávat nemusíte, jahody jí uvolní dostatek, ale opravdu míchejte, aby se cukr nepřipálil. Snižte teplotu na úplné minimum, přidejte semínka z vanilkového lusku, skořici a kardamom. Přidejte škrob a důkladně míchejte do zhoustnutí. Odstavte a nechte úplně vychladnout.

3 Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na moukou posypaném povrchu na tenký plát. Vykrájejte z něj 10 koleček o průměru 12 cm. Nezapomeňte si moukou posypat i váleček a vykrajovátko. Každou taštičku naplňte 1–2 lžícemi vychladlé náplně, přeložte napůl a okraje dobře spojte (viz Něco navíc). Pomocí vidličky nebo párátka můžete udělat do středu taštičky dírky, kterými bude moci odejít pára. Jinak se může stát, že taštička praskne. Povrch taštiček potřete rozšlehaným vejcem, a pokud chcete, posypte cukrem. Pečte 25–30 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Naše food stylistka Milka radí okraje zajistit hned natřikrát – spojit, ohrnout ke středu a pak ještě důkladně zmáčknout. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami

Jahodový cobbler

Jahodová zmrzlina s balzamikovým octem

Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou

Přidat komentář