Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahodový cobbler

Jen si představte tu nádheru – nadělíte si jeden dozlatova vypečený vláčný bochánek a poté naběračku sladkých voňavých jahod... Prostě letní pohádka!

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT45M
Pečení 0:45
Koláč

Ingredience

    • 1,4 kg jahod, odstopkovaných, větší přepůlené
    • 50 g krupicového cukru (lze použít i kokosový nebo třtinový)
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá

    NA BOCHÁNKY

    • 380 g hladké mouky
    • 2 lžičky prášku do pečiva 
    • špetka soli
    • 180 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky + na vymazání formy 
    • 180 ml podmáslí
    • 85 g tekutého medu 
    • 125 g smetanového sýra (např. Philadelphie) 
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Litinovou pánev, koláčovou formu či zapékací nádobu o průměru 26–30 cm vymažte máslem. Jahody dobře promíchejte s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovými semínky a vsypte je připravené pánve/formy/nádoby.

2 Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Pomocí vidličky nebo prstů rychle zapracujte do mouky kousky másla tak, aby směs připomínala drobenku. Podmáslí dobře prošlehejte s medem, vlijte k moučné směsi a krátce promíchejte, jen aby se těsto spojilo. V případě potřeby propracujte rukama. Nakonec ledabyle zapracujte krémový sýr, aby v těstě utvořil mramorovaný efekt.

3 Těsto můžete ukrajovat lžící (nebo lžící na zmrzlinu) a bochánek pak rukama lehce zploštit, nebo ho celé přendejte na arch pečicího papíru a rukama ho rozmačkejte na silnější placku. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrojte zhruba 6 bochánků a rozložte je na jahody. Případné zbylé těsto můžete vytvarovat do silnějších placiček, upéct na plechu a podávat je jako vdolečky (scones), třeba s máslem a marmeládou.

4 Pečte 40–45 minut, nebo dokud jahody nezačnou bublat a bochánky nejsou krásně zlaté. Podávejte teplé. Můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami

Jahodová zmrzlina s balzamikovým octem

Jahodové taštičky

Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou

Přidat komentář