Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Japonský mléčný chléb

Dokonale vláčný a neuvěřitelně nadýchaný chlebíček budete péct zas a znova!

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 cihlu
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT35M
Pečení 0:35
Chléb a pečivo

Ingredience

    NA TANGZHONG (VIZ NĚCO NAVÍC)

    • 20 g hladké mouky
    • 100 g vody

    NA TĚSTO

    • 330 g hladké mouky + trošku na podsypání
    • 20 g krupicového cukru
    • 18 g nízkotučného sušeného mléka
    • 6 g soli
    • 5 g sušeného droždí
    • 1 velké vejce (okolo 50 g) + 1 vejce na potření, prošlehané
    • 95 g vlažné vody
    • 25 g másla, změklého + na vymazání formy

Příprava jídla

1 Připravte tangzhong. Rozmíchejte dobře v rendlíku vodu s moukou, aby v ní nebyly hrudky. Dejte na sporák a na mírném ohni za stálého míchání vařte cca 5 minut – mouka s vodou se spojí a bude připomínat řídkou jíšku anebo puding – za vařečkou budou na dně rendlíku zůstávat cestičky. Sundejte z ohně a nechte vychladnout.

2 V míse smíchejte mouku, cukr, sušené mléko, sůl a droždí. Přidejte vejce, vlažnou vodu a vychladlou jíšku a hněťte asi 5 minut, těsto bude nejdříve drobivé, ale postupně se spojí. Pak zapracujte změklé máslo a hněťte dalších 10–15 minut, dokud není těsto hladké, pružné a odděluje se od stěn nádoby.

3 Nechte těsto zakryté asi 1 hodinu kynout – mělo by zdvojnásobit objem. Pak vyndejte z mísy na lehce pomoučněnou pracovní desku a rozdělte na 3 díly (ideální je těsto zvážit, aby měl každý díl stejnou hmotnost).

Každý díl vyválejte do menší oválné placky a její dlouhé okraje přeložte podélně ke středu, pak zarolujte do ruličky. Šev spojte a vložte spojem dolů do vymazané formy na biskupský chlebíček. Přikryjte utěrkou a nechte znovu přibližně hodinu kynout, bochánky by měly zdvojnásobit objem a vyplnit formu.

5 Rozehřejte troubu na 180°C. Potřete chléb rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte zhruba 35 minut – kůrka bude zlatavá a ze středu chleba vyjde špejle suchá. Upečený chleba vyndejte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

NĚCO NAVÍC
Tangzhong je nejspíš původně japonská technika (v Japonsku nazývaná judane), jak kynuté těsto udělat ještě nadýchanější a také odolnější proti vysychání. Ve světě je však známá pod čínským názvem, protože právě Číňané tento způsob přípravy těsta zpopularizovali. Při zahřívání mouky s vodou začne při teplotě 65°C škrob v mouce ‚želírovat‘, což v budoucím těstě pomáhá vázat víc vody.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slunečnicové kostky

Špaldovo-žitný chléb Pekařova chlebaře

Kváskový mazanec

Louhované bulky

Semínkové bagety

Máslové hřebeny se skořicí

Přidat komentář