OBCHOD

Jarní kuřátka s nádivkou

Jedno kuře, jedna porce...

Vydání: 2014/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení 0:45
Kuře Česká

Ingredience

    • 4 jarní kuřátka (à 400 g)
    • 4 lžíce másla
    • 2 lžíce petrželky, nasekané
    • 2 lžičky nastrouhané kůry z biocitronu
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 snítka rozmarýnu + na ozdobení
    • bramborová kaše a hrášek prohřátý na másle k podávání

    NA NÁDIVKU

    • 200 g bílé rustikální bagety nebo benátského chleba
    • 3 lžíce másla
    • 75 g anglické slaniny, na nudličky
    • 2 jarní cibulky, bílá a zelená část zvlášť, nakrájené na plátky
    • 100 g žampionů, nakrájených na plátky
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 1 vejce
    • 2 snítky tymiánu
    • cca 50 ml mléka

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Připravte nádivku: pečivo nakrájejte na kostky, pokapejte 2 lžícemi rozpuštěného másla a pečte v troubě 8 minut dozlatova. Na zbylé lžíci másla opékejte slaninu (4 minuty), pak přidejte bílou část jarní cibulky a žampiony, osolte a opepřete a opékejte ještě dalších 3–5 minut, až houby změknou. Vypněte a nechte vychladnout. Smíchejte s bagetou, zelenou částí jarní cibulky, česnekem, vejcem a lístky tymiánu. Podle chuti osolte a opepřete. Je-li nádivka příliš suchá, pokropte ji trochou mléka.

2 Troubu zmírněte na 190 °C. Na kuřátka utřete máslo s petrželkou a citronovou kůrou a osolte. Pak prstem opatrně uvolněte kůži na prsíčkách a zastrkejte pod ni polovinu ochuceného másla – kuřátka se díky tomu nevysuší. Zvenčí je osolte.

3 Do břišní dutiny dejte nádivku. Zbylou nádivku zformujte do kuliček velikosti vlašského ořechu. Kuřátka položte do pekáčku prsíčky nahoru, ke krajům rozložte nádivku, posypte rozmarýnem, na každé položte kousek zbylého ochuceného másla a přiklopené je pečte 30 minut. Pak odklopte a dopékejte 15 minut dozlatova.

4 Kuřátka podávejte přelitá vypečenou šťávou, s kuličkami nádivky, hráškem a bramborovou kaší. Ozdobte tymiánem.

NĚCO NAVÍC

Drobná jarní kuřátka jsou krásná, ale vyžadují trochu péče. Aby si při pečení zachovala pěkný tvar, je dobré zajistit stehna kuchyňským provázkem a křídla podvléknout dolů, směrem k páteři, aby se nespálila. Při pečení se jarní kuřátka snadno vysoušejí, proto je doporučujeme obalit ve slanině nebo hodně pomazat máslem, které můžete zasunout i pod kůži. Kuřátko pečte většinu doby přiklopené a nenechávejte ho v troubě zbytečně dlouho.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

S drůbeží se všeobecně snoubí spíše bílá vína a u nich také zůstaneme. Protože je kuřátko s nádivkou, budeme spíše hledat středně plné až plné sušší víno. Z odrůd se nabízí Rulandské šedé a Ryzlink rýnský nejlépe v kvalitě pozdního sběru nebo výběru z hroznů. Odrůdovou pestrost u těchto odrůd najdete spíše v podoblasti slovácké, a to především v okolí Bzence a Prušánek.

Více na www.wineofczechrepublic.cz

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jarní kuřátko grilované na motýlka

Kuřátka s jarními bylinkami

Přidat komentář