Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Jarní matcha dort s malinami

Popis receptu: 

Zelená k jaru patří, a s ní i tento dort. Nevšední chuť a barva matchy je nejen efektní, ale i zdravá varianta. 

Autor: Jan Moravanský
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:
     
    250g hladké mouky
    250g másla
    250g cukru krupice
    5 vajíček
    100ml mléka
    3 rovné lžičky práškového matcha čaje
    1 a půl lžičky kypřícího prášku
     
    Vnitřek dortu:
     
    250g malin
     
    Krém:
     
    500g mascarpone
    250ml smetany ke šlehání
    cca 100g cukru (moučkový nebo krupicový)
    1/3 vnitřku vanilkového lusku
     
    Zdobení:
    na vršek:
     
    2 lžičky matcha čaje
    nebo
    100g nasekaných pistácií
    nebo 
    maliny
     
    na stěny:
     
    koření s květy ( já jsem použil koření od sonnentor ''všechno nejmilejší'')
    nebo
    lyofilizované maliny (sušené mrazem)
     
     
     

     

     

Příprava jídla

Všechny ingredience si připravíme 20 minut dopředu, aby měli pokojou teplotu. Troubu předehřejeme na 175°C. Formu o průměru 26cm vyložíme pečicím papírem (i boky, na ně si pomožte vymazáním formy máslem). Mouku, matcha čaj a kypřicí prášek promícháme v míse, aby se vše spojilo. Vedle, máslo s cukrem šleháme ručním mixérem do té doby než se z toho stane lehce nadýchaný. U vajíček oddělíme žloutky a bílky, žloutky po jednom přidáváme do másla s cukrem mezitím co budeme dále šlehat. Přidáme mléko a naposled mixujeme. Bílky odložíme vedle, poté je použijeme do krému z mascarpone. Nyní prosijeme sypké ingredience a mícháme jen stěrkou/vařečkou. Těsto vylijeme do formy, a pečeme cca 45 minut, pokud by po zkotrolování špejlí nebylo hotové nechte déle. Propečený korpus poté vyndáme a necháme vychladnout.

Mezitím co korpus chladne poklidíme, a můžeme připravit krém.

Mascarpone vyšleháme s cukrem, pridáme vnitřek vanilkového lusku a pomalu za neustálého šlehání přiléváme smetanu. Šleháme dokud bude krém hezky tuhý na to abychom s nim mohli potírat dort.

Korpus rovnoměrně rozdělíme buďto vlnitým nožem nebo strunovým kráječem na 3 stejně velké díly. Pokud vrchní díl máte příliš vyboulený, můžete buď zaměnit s jinou rovnou vrstvou , nebo oříznout do roviny. Na první korpus naneste vrstvu krému, cca 2  lžíce nemusíte se bát. Na krém poházíme polovinu malin, druhý korpus lehce přimáčkneme a postupujeme stejně, i potom u poslední vrstvy. Dort celý potřeme krémem i ze stran. 

Na strany dortu můžete dát jak nadrcené lyofilizované maliny, tak koření s květy jako jsem použil já. Dodají konci dortu příjemnou chuť a krásně dort zvýrazní. Na vršek máte zase více možností, já jsem posypal matchou, ale kdo by chtěl jinou chuť, může posypat nasekanými pistáciemi, nebo čímkoliv co vás napadne.  Nakonec můžeme dort vyzdobit jarními květy, znovu malinami, nebo nechat.

Nechte si chutnat :)

 

 

Přidat komentář