Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jarní rizoto s misem

Spojením japonských a italských chutí získáte třeba tuhle svěží jarní večeři. Saké na místě bílého vína korunuje dílo svou zvláštní příchutí. 

Vydání: 2016/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20

Ingredience

    • 80g světlé pasty miso (viz Něco navíc)
    • 60ml kořeněného rýžového vína mirin
    • 1 lžíce rýžového octa
    • 1 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 lžičky sezamového oleje
    • 3 stroužky česneku, drcené
    • 4cm kousek (20g) čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
    • 4 jarní cibulky, oddělené bílé a zelené části a nakrájené na tenké plátky
    • 275g kulatozrnné rýže arborio
    • 60ml saké
    • 2 čerstvé kukuřičné klasy, zrna odrhnutá, nebo odpovídající množství mražené kukuřice
    • cca 400g svazek zeleného chřestu, očištěný a šikmo nakrájený
    • 150g lusků cukrového hrášku, podélně nakrájených
    • opražená sezamová semínka k podávání 
    • hráškové výhonky k podávání (nemusí být) 

Příprava jídla

1 Smíchejte 1 litr vroucí vody, miso, mirin a ocet. V hlubší nepřilnavé pánvi na směsi olivového a sezamového oleje opékejte česnek, zázvor a bílou část jarní cibulky 30 sekund, aby se rozvoněly. Přimíchejte rýži a opékejte další minutu, až zrnka trochu zprůhlední. Přilijte saké a vařte 2 minuty, až se většina odpaří.

2 Přilijte naběračku vroucí směsi s misem a za stálého míchání vařte, až se tekutina vstřebá. Pokračujte další naběračkou a postup opakujte a vařte 10 minut. Přidejte kukuřici a pokračujte v přilévání a míchání ještě dalších zhruba 7 minut.

3 Přidejte chřest, cukrový hrášek a další naběračku tekutiny s misem. Míchejte další 3 minuty, až bude rýže měkká, ale ještě pevná na skus. Posypte sezamovými semínky, hráškovými výhonky a zelenou částí jarní cibulky. Ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC

Miso je fermentovaná pasta ze sójových bobů, mořské soli a obilí, případně rýže. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mrkvová polévka se sedmi druhy koření

Tousty s kořeněným lilkem

Kuře se zelenou harissou

Těstoviny s brokolicí & šafránem

Přidat komentář