Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jednoduchý kokosový koláč s jahodami a drobenkou

Jakmile se z trouby začne linout libá vůně, budete muset mlsouny odhánět násilím. Alespoň u nás v redakci tomu tak během focení bylo...

Vydání: 2017/6
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 20 minut
PT55M
Pečení 0:55
Koláč

Ingredience

    • 180 g másla, změklého
    • 1 lžička soli
    • 150 g krupicového cukru
    • 2 lžičky vanilkového extraktu
    • 3 velká vejce
    • 400 g hladké mouky
    • 2,5 lžičky prášku do pečiva
    • 80 g strouhaného kokosu (nemusí být, můžete nahradit 50 g hladké mouky)
    • 500 ml podmáslí
    • 500–600 g jahod, nakrájených na plátky
    • 1–2 lžíce škrobu
    • 80 g kokosových lupínků

    NA DROBENKU

    • 100 g krupicového cukru
    • špetka soli
    • 100 g polohrubé mouky
    • 80 g másla, změklého

Příprava jídla

1 Troubu vyhřejte na 180°C. Plech či pekáček o rozměrech 25x30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.

2 Z cukru, soli, mouky a másla rukama vypracujte drobenku a uložte ji do lednice.

3 Ve velké míse vyšlehejte máslo, sůl, cukr a vanilku do nadýchané pěny. Jedno po druhém přišlehejte do směsi vejce. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné síto do jiné mísy a smíchejte s kokosem. Ke směsi vajec a másla postupně po částech přidávejte mouku s kokosem a podmáslí.

4 Hotové těsto nalijte do připravené formy a povrch lehce urovnejte stěrkou. Povrch poklaďte jahodami smíchanými s 2 lžícemi škrobu a posypte připravenou drobenkou a kokosovými lupínky. Pečte přibližně 45–50 minut, do úplného zezlátnutí. Dokonalé propečení ověřte zapíchnutím špejle do středu koláče, pokud je po vytažení suchá, je koláč hotov. Pokud koláč tmavne příliš rychle a přitom není propečený, přikryjte ho alobalem nebo archem papíru na pečení a dopečte zakrytý.

5 Koláč nechte vychladnout a podávejte nakrájený na řezy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bruschetty s jahodami a sýrem

Salát s kroketami z kozího sýra a jahodovo-makovou zálivkou

Jahodová crostata s tymiánem

Jahodový chia džem

Jahodový míša do skleničky

Jahodový džem s vanilkou a limetou

Sladká odměna za vysvědčení

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, recept jsem vyzkoušela, chuť je moc dobrá, ale těsto je příšerně mokré - upečené, ale mokré. Nevím, co jsem dělala špatně - možná moc jahod? Margarin misto másla?
Určitě vyzkouším znovu, možná jen z poloviční dávky...
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
těší nás, že Vám koláč chutnal, navzdory tomu, že Vás úplně neuspokojila konzistence těsta. Nedovedeme úplně posoudit, zda a kde nastala chyba v postupu. Je možné, že tomu, kdo má raději sušší těsto, prostě tento typ moučníku nevyhovuje. Pokud máte pocit, že jahody pustily příliš šťávy, můžete příště ubrat jejich množství. A rozhodně se přimlouváme za použití másla – na chuti je to znát.

Přidat komentář