Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jehněčí kuličky s bramborami

Jehněčí maso s mátou a fetou patří k sobě. Ovšem petrželkové brambory dělají téhle partě skvělý doprovod!

Vydání: 2014/6
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H20M
Pečení 1:20
Chuťovka Středomořská

Ingredience

    • 70 g nahrubo rozmixovaného čerstvého bílého pečiva
    • 60 ml mléka
    • 500 g mletého jehněčího masa
    • 1 vejce
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 lžička drceného sušeného chilli
    • kůra z 1/2 biocitronu, nastrouhaná najemno
    • hrst nasekané petrželky
    • 1 lžíce lístků oregana, nasekaných najemno
    • 1 lžíce nasekané čerstvé máty
    • 100 g sýra feta, rozdrobeného
    • mořská sůl  

    NA BRAMBORY

    • 1 kg brambor s pěknou slupkou, nakrájených na měsíčky
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 1 lžička sušeného oregana
    • 2 stroužky česneku
    • špetka mletého chilli
    • šťáva ze 2 citronů
    • 1 svazek petrželky, nasekané lístky

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Nakrájené brambory propláchněte studenou vodou a osušte. Pak je promíchejte s citronovou šťávou. Rozložte je na plech s vyšším okrajem, pokapejte olejem, osolte, přidejte chilli, česnek, posypte oreganem a promíchejte. Podlijte 200 ml vody a pečte asi hodinu dozlatova. Voda by se měla zcela vstřebat. Vypněte a promíchejte s nasekanou petrželkou.

2 Mezitím si připravte masové kuličky. Do mísy dejte pečivo, pokropte ho mlékem a promíchejte. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte mleté jehněčí maso, vejce, česnek, chilli, citronovou kůru, petrželku, oregano, mátu, fetu, osolte a dobře promíchejte. Navlhčenýma rukama tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 15–20 minut dozlatova a podávejte s bramborami.

A CO JEŠTĚ VYZKOUŠET...

  • Masové kuličky zapečené po marocku
Připravte rajčatovou omáčku jako u klasických kuliček (recept), ale vynechte vývar a bazalku, naopak přidejte 1 lžíci chilli pasty harissa. Jehněčí kuličky dejte do zapékací nádoby, zalijte omáčkou a posypte strouhaným balkánským sýrem či pokrájenou mozzarellou. V troubě předehřáté na 250 °C zapékejte 10–15 minut. Podávejte s chlebem pita nebo kuskusem.
 

Škola vaření: masové kuličky

Dají se různě ochucovat a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky jsou samá plus a...
 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce

Telecí kuličky s mozzarellovou náplní

Kuřecí kuličky v minestrone

Asijské kuličky s nudlovým salátem

50 nejlepších receptů s mletým masem

Přidat komentář