Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jemný koláč s jablky

Elegantní koláč s cukrovo-máslovou krustičkou. Dejte si ho ještě teplý! 

Vydání: 2016/9
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení 0:40
Koláč

Ingredience

    • hladká mouka na vál
    • 375g listového těsta
    • 60g krupicového cukru
    • dřeň vyškrábnutá z 1 vanilkového lusku 
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 3–4 menší jablka Granny Smith, neoloupaná
    • 40g másla, rozpuštěného
    • vanilková zmrzlina k podávání

    NA SIRUP

    • 220g krupicového cukru
    • 150ml jablečné šťávy
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • tence oloupaná kůra a vymačkaná
    • šťáva z 1 pomeranče
    • 3 svitky skořice
    • 1 vanilkový lusk, dřeň vyškrábnutá 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Na pomoučněném válu rozválejte listové těsto na tloušťku 3mm a dejte na 30 minut odpočinout do chladničky.

2 Mezitím připravte sirup. V rendlíku smíchejte všechny přísady s 80ml vody a zahřívejte na středním plameni do rozpuštění. Přiveďte k varu a vařte 10–15 minut, až vznikne lehký sirup. Vypněte a odložte.

3 Z rozváleného těsta vyřízněte kruh o průměru 23cm, vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a odložte. Smíchejte cukr, vanilkovou dřeň a skořici a prosejte.

4 Odřízněte konce jablek a zbytek nakrájejte na mandolíně na tenké plátky. Odstraňte semínka a plátky rozložte na těsto v sou- středných kruzích, přičemž nechte 1cm široký okraj volný. Volný okraj zvedněte vytvarujte do manžety okolo celého koláče. Jablka potřete polovinou másla, posypte polovinou cukrové směsi a pečte 10–15 minut, až těsto začne nabývat a zlátnout.

5 Vyjměte z trouby a potřete zbylým máslem, posypte zbytkem cukrové směsi a vraťte do trouby. Pečte 20–25 minut do tmavě zlata; okraje těsta zakryjte alobalem, pokud se zbarvují příliš rychle. Podávejte horké, pokapané připraveným sirupem a s kopečkem vanilkové zmrzliny. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Domácí listové těsto

Pomerančové palmiers s kardamomem

Závin s podzimním ovocem

Masové taštičky s cibulkami

Cuketový koláč se sýrem

Čokoládovo-mandlové mille-feuille

20 neodolatelných moučníků z listového těsta

Přidat komentář