Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jogurtová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 204
Do 75 minut Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6414 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 827 g
Tuky 250 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte recept na klasickou bábovku, ovšem žádnou ‚dusivku‘? Tady je! Nadýchaná, vláčná – jedním slovem božská jogurtová bábovka! Tato jogurtová bábovka patří mezi naše oblíbenkyně a recept na ní si rozhodně uložte, protože vám garantujeme, že ji nepečete naposled.

Suroviny

tuk 250 g
změklý + na formu
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce 6 ks
žloutky a bílky zvlášť
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
sůl
pistácie
nasekané, na dokončení
Na polevu

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte moukou.

2

Ručním šlehačem vyšlehejte v míse tuk s cukrem, až nabude a zesvětlá. Jeden po druhém do směsi zašlehejte žloutky, pak citronovou kůru a nakonec jogurt. Přepněte na pomalé šlehání a po částech zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem a špetkou soli.

3

Bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh. Stěrkou sníh zlehka vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy na bábovku a pečte asi 45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou.

4

Mezitím promíchejte všechny přísady na polevu. Bábovku vytáhněte z trouby a vyklopte. Ještě horkou ji polijte polevou a posypte pistáciemi.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Komentáře

09.05.2023 12:59
Tento recept jsem si vybral, protože se v komentářích psalo, že je to špatný recept. Pro mě to byla prostě výzva! Musím říct, že jsem z receptu docela nadšený, je to pěkná nadýchaná a vláčná hmota. Recept jsem si mírně upravil. Nejprve jsem musel vypočítat správné množství do mé formy na babovku, protože do mé formy se vejde maximálně 1 kg těsta. Za druhé jsem chtěl mramorovanou verzi, takže jsem do 40 % těsta dal lžíci kakaového prášku a 2 lžíce kávy, která mi zbyla na dně šálku. Použil jsem ovocný jogurt, který byl po datu spotřeby. A nakonec jsem si pohrál s moukou, požil jsem 22 % mandlové mouky (z celkové hmotnosti mouky), 39 % hladké špaldové mouky (z celkové hmotnosti mouky), 39 % pšeničné celozrnné mouky (z celkové hmotnosti mouky). Výsledkem je krásná voňavá bábovka. Je důležité krásně vyšlehat nejprve máslo s cukrem, a pak do nej postupně zašlehávat žloutek po žloutlu. Tento recept doporucuji !
15.01.2021 19:55

Zklamání. Škoda, že jsem si nepřečetla komentáře dříve. Mastná, těžká, i přes celý prášek do pečiva sedí dole, protože toho tuku je prostě moc. Takže můj tip pro ty, kteří se do této bábovky pustí. Uberte tak polovinu tuku a bude to ok. Bábovka vypadá jako nedopečená, jak je mastná. Je mi líto vyhodit šest bio vajíček a čtvrt kila másla, jinak by asi letěla.

18.03.2020 09:03

Veliká škoda surovin! Celé máslo, 6 vajec, bezmála půl kilo řeckého jogurtu a výsledek je bídný. Mám stejnou zkušenost jako paní KH, mastné, zdrclé. Bábovky peču velmi často...takže bych to neprikladala začátečnické chybě.

20.03.2020 10:05

Dobrý den, Danielo,
moc nás mrzí, že se bábovka nepovedla! Sami jsme podobné zklamání zažili nesčetněkrát, takže ten pocit zmaru důvěrně známe a naprosto chápeme :-(. Surovin i promarněného času by byla škoda vždy a za všech okolností, ale v situaci, ve které se teď všichni nacházíme, je to ještě horší :-(. Rozhodně bychom to nesváděli na začátečnickou chybu. Ale úspěch pečení vždy závisí na mnoha faktorech (a to nejen těch lidských) a občas se okolnosti sejdou tak, že neštěstí je na světě, ani nevíme jak. Z hodnocení receptu je zřejmé, že tahle bábovka je velmi oblíbená. I v redakci na ní kolegyně nedají dopustit. Ale i ten nejzaručenější recept, který vyšel tisíckrát předtím, občas bohužel zklame. Mrzí nás, že jste si tohohle "Černého Petra" vytáhla zrovna vy. Je nám jasné, že to není velká útěcha. Chápeme, že do tohoto receptu už se asi znovu pouštět nebudete, ale pokud chcete vyzkoušet jiný, zkuste se podívat třeba do našeho bábovkového výběru https://www.apetitonline.cz/menu/20x-dokonala-babovka. Snad tam najdete tu svou nej.

S přáním pevného zdraví,
redakce Apetitu

04.08.2015 19:24

Výborná vláčná bábovka, měla veliký úspěch! :-)

18.06.2018 17:15

Přesně tak, povedla se. Jogurtové mám moc ráda, dobrá je i kefírová.

20.06.2015 15:27

Veliké zklamání, bábovka byla dle receptu neskutečně tuhá, tak jsem přidala mléko. Ve výsledku moc kypřicího prášku bábovku srazilo. Chuťově také nic moc, prášek padá na jazyk a je hodně mastná. Víckrát zkoušet již nebudu.

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč