Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kančí paštika s kachními játry

„Paštika, jejíž příprava je sice zdlouhavá, se ale ve výsledku dělá skoro sama, a to je na ní to nejlepší – tedy kromě chuti,“ básní o svém receptu na zvěřinovou paštiku Kateřina Pokorná, která nás zaujala na 4. Apetit pikniku.

Vydání: 2014/9
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 velkou formu biskupského chlebíčku
Doba přípravy: Do 30 minut
PT3H
Pečení 3:00
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 1200 g kachních jater (můžete použít i jiná – husí, králičí...)
    • 500 ml mléka
    • 300 g slaniny, nakrájené na kostičky
    • 1200 g kančího masa (plec, kýta, krk), nakrájeného na kostky
    • 100 g másla, nakrájeného
    • čerstvý tymián, rozmarýn a šalvěj, svázané dohromady
    • 22 kuliček jalovce
    • 1 lžička čerstvě mletého pepře
    • 2 bobkové listy
    • 300 ml portského vína + na želatinu
    • 500 g husího sádla
    • 1 červená cibule, nakrájená nahrubo
    • 40 ml tvrdého alkoholu (koňak, whisky, metaxa)
    • sůl

    NA DOKONČENÍ

    • brusinky
    • bobkové listy
    • želatina

Příprava jídla

1 Játra očistěte (vyřezejte z nich žilky), dejte je do mísy a zalijte mlékem. Nechte několik hodin (nejlépe přes noc) odležet.

2 Do keramického pekáče dejte slaninu, zvěřinu, máslo, bylinky a koření, vše zalijte portským, přidejte 250 g sádla a nechte přes noc v lednici odležet. Druhý den pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 3 hodiny (po první hodině maso zakryjte alobalem, aby se nevysušovalo).

3 Po upečení vyjměte bobkový list, jalovec a bylinky. Játra vyjměte z mléka, osušte a opečte na zbylém sádle spolu s cibulí. Přidejte k masu, podle chuti přilijte alkohol a vše společně umelte. Dochuťte solí a dejte do formy a do lednice ztuhnout.

4 Nakonec ozdobte brusinkami a bobkovými listy a zalijte želatinou uvařenou z portského podle návodu na obalu.

NĚCO NAVÍC

Před ztuhnutím můžete do paštiky vmíchat sušené brusinky nebo opražené kousky mandlí.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brynzovník

Raw brownies

Svatební koláčky

Bochánky na páře s vepřovým bůčkem

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Přidat komentář