OBCHOD

Kari s vepřovo-krevetovými masovými kuličkami

Masové kuličky jsou jednoduše hit. Zkombinujte je s červeným kari a vznikne zcela návyková záležitost, kterou budete vařit zas a znova.

Vydání: 2016/3
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření 0:25
Omáčka

Ingredience

    • 500g mletého vepřového masa
    • 15 velkých syrových krevet, oloupaných a nasekaných nahrubo
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 3cm kousek zázvoru, oloupaného a nastrouhaného najemno
    • 3 lžíce rybí omáčky + další na dochucení
    • 1 bílek
    • 1 lžíce arašídového oleje
    • 2/3 hrnku (160ml) domácí červené kari pasty (nebo 4–5 lžic kupované)
    • 400ml kokosového mléka
    • 250ml drůbežího vývaru
    • 1 lžíce nadrobno nasekaného tmavého
    • palmového cukru
    • 2 lžíce limetové šťávy
    • thajská bazalka
    • rýžové nudle k podávání

    NA NAKLÁDANOU CIBULI

    • 2 lžíce bílého vinného octa
    • 1 lžíce nasekaného palmového cukru 
    • 1 červená cibule, nakrájená na tenká kolečka 

Příprava jídla

1 Smíchejte mleté maso, krevety, česnek, zázvor, 1 lžíci rybí omáčky a bílek, případně dochuťte další rybí omáčkou. Dejte na hodinu do chladničky. Navlhčenýma rukama pak tvarujte kuličky a na rozpáleném oleji je po částech opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte a odložte.

2 Ztlumte plamen, do uvolněné pánve dejte kari pastu a restujte za stálého míchání 30–60 sekund, aby se rozvoněla. Přilijte kokosové mléko, vývar a zbylé 2 lžíce rybí omáčky, přidejte cukr a přiveďte k varu. Vraťte kuličky a vařte 10–12 minut, až omáčka zhoustne a kuličky budou hotové.

3 Mezitím naložte cibuli. Smíchejte ocet s cukrem, až se cukr rozpustí. Přimíchejte cibuli a opatrně ji rozeberte na kroužky. Nechte 5 minut stát, pak podávejte.

4 Do hotového kari vmíchejte limetovou šťávu a podávejte s rýžovými nudlemi ozdobené nakládanou cibulí a bylinkami. 

 

DOMÁCÍ ČERVENÁ KARI PASTA

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA 1 MENŠÍ SKLENIČKU (CCA 250 ml) ■ VELMI SNADNÉ

Do robotu dejte 4 stroužky česneku, pokrájené nahrubo, 6cm kousek zázvoru, oloupaný a pokrájený nahrubo, 4 listy kaffirové limety, 2 šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo, 3 čerstvé červené chilli papričky, 1 lžičku krevetové pasty, 1/2 lžičky mořské soli, 1–2 lžíce arašídového oleje, 1/3 hrnku nasekaného palmového cukru a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě pasta vydrží v chladničce až 1 měsíc. Můžete ji také zamrazit, nejlépe v tvořítku na led, kde si rovnou připravíte jednotlivé dávky. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lososové kari ze Šrí Lanky

Bramborové kari

Hovězí kari rendang

Zelené kari s pečeným kuřetem

Podlehněte kouzlu asijského kari!

Přidat komentář