Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s broskvemi a mirabelkami

Sednout si do stínu rozložitého stromu a užít si kousek koláče plného šťavnatého ovoce... Letní sen! 

Vydání: 2017/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 200 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 70 g krupicového cukru
    • 100 g másla, změklého
    • 1 vejce
    • 4 lžíce zakysané smetany
    • 250 g broskví, na kousky
    • 250 g mirabelek, vypeckovaných a na polovic
    • 1 lžíce třtinového cukru
    • 1 lžička skořice

    NA DROBENKU

    • 120 g lískových oříšků
    • 30 g třtinového cukru
    • 1 lžička mleté skořice
    • 60 g rozpuštěného másla
    • 75 g hladké mouky

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160°C. Na drobenku do mixéru vložte oříšky a rozsekejte je. Pak přidejte zbylé přísady a rozmixujte do konzistence drobenky.

2 Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte cukr, máslo a vejce, vypracujte těsto. Těsto rovnoměrně napěchujte do čtvercového pekáčku a dno propíchejte vidličkou. Na povrch rozetřete zakysanou smetanu. Poházejte ovocem, posypte cukrem a skořicí. Povrch posypte oříškovou drobenkou, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut, dokud není drobenka zlatavá. Doporučujeme sníst koláč ještě vlažný, do druhého dne zvlhne.

NĚCO NAVÍC

Mirabelkový džem

Suroviny: 2 kg mirabelek (nebo jiných slív kromě švestek), 750 g krupicového či krystalového cukru, šťáva z 1 citronu nebo 2 lžičky kyseliny citronové

Postup: V čistém hrnci povařte 1 kg mirabelek a 5 lžic cukru, až se uvolní pecky. Pak nechte zchladnout a vyberte pecky, nebo rozvařenou směs rovnou protřete přes cedník na halušky. Ovocnou hmotu bez pecek povařte do zhoustnutí se zbývajícím cukrem, přidejte vypeckované zbývající mirabelky či jiné slívy (podle potřeby nakrájené) a 5 minut vařte. Horké plňte do sklenic a ihned zavíčkujte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Casserole s klobásou a rajčaty

Succotash s grilovanou polentou

Grilované masové válečky s bylinkami

Lečo pirohy

Polévka à la čorba

Jablečno-dýňové pyré

Domácí bylinkový sirup

Vanilková zmrzlina na ruční pohon

Přidat komentář