OBCHOD

Koláč s tvarohem a ovocným želé

Božský dezert skoro bez vážení...

Vydání: 2014/6
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
17 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 10-12 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí
Pečení 0:40
Koláč Česká

Ingredience

    • 3 vejce
    • 250 ml (1 hrnek) krupicového cukru
    • 500 ml (2 hrnky) polohrubé mouky
    • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
    • 250 ml (1 hrnek) mléka
    • 20 g kakaa holandského typu
    • 250 ml (1 hrnek) oleje + trocha na plech
    • hrubá mouka na vysypání plechu

    NA TVAROHOVÝ KRÉM A OVOCNÉ ŽELÉ

    • 750 g (3 vaničky) polotučného tvarohu
    • 1 zakysaná smetana
    • 4–6 lžic moučkového cukru (podle chuti)
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 1 kg čerstvých jahod, na plátky či čtvrtky
    • 200 g moučkového cukru
    • 700 g mraženého ovoce (lesní směs)
    • 1 balíček práškové želatiny (na 0,5 l tekutiny)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170°C. Vejce s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, mléko a kakao, zašlehejte a postupně přilévejte olej a šlehejte – nejprve na nejnižší otáčky, postupně přidávejte otáčky na nejvyšší. Hotové těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte 30–40 minut. Nechte vychladnout.

2 Tvaroh promíchejte s oběma cukry a zakysanou smetanou a rozetřete na upečený korpus. Dejte chladit.

3 Kousky jahod prosypte cukrem a nechte půl hodiny stát. Mražené ovoce nechte povolit a zachyťte z něj tekutinu. Šťávu z jahod a ovoce slijte do kastrůlku a přilijte vodu tak, abyste měli půl litru tekutiny. Tu pak použijte k přípravě želatiny podle návodu na obalu. Nechte trochu zchladnout, vmíchejte ovoce, naneste na koláč a nechte ztuhnout.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

K tomuto dezertu bych sáhl spíše po vínu se zbytkovým cukrem, polosladkém nebo sladkém, v kvalitě výběr z hroznů nebo výběr z bobulí.

Z bílých vín bych doporučil vyzrálý Ryzlink rýnský, Kerner nebo Rulandské bílé, ideálně z Podluží, Bzenecka nebo z VOC Blatnice.

Dále by se s tímto dezertem velmi příjemně snoubil sekt kvašený v lahvi s označením demi sec nebo loňské polosladké Frizzante, což je jemně perlivé víno. 

Více na www.wineofczechrepublic.cz

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jahodovo-ricottový dort

Jahodový pohár s portským vínem

Dortíky Fraisier

Jogurtová bomba s ovocem

Jahodovo-ricottový dort

12x dezert s tvarohem

reklama

Přidat komentář